De pluktuin Essenburg / RFC-weg

Stadsnatuur Kaart Rotterdam 2016

klik op het logo om de kaart te downloaden op de website van:
Vereniging Deltametropool

 

ESSENBURGPARK VAN BOVEN AF

8 mei 2016 - dank aan Lucas Raggers

 

OPEN ROTTERDAM TV: essenburgpark reportage sept 2015

 

ZOMERPROGRAMMA 2015 DE PLUKTUIN

 

DE PLUKTUIN ZOMERPROGRAMMA 2015

vervallen
 

Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT)

18 studenten en 2 docenten uit Birmingham bezochten de Pluktuin en het Essenburgpark om te zien hoe duurzaamheidsinitiatieven in Nederland ontstaan en verder ontwikkelen.

 

SPONTANE ACTIE!

www.essenburgpark.nl
facebook: essenburgpark
 

WINTERSE SFEER IN DE ESSENBURGBUURT

klik op het plaatje voor ons youtube filmpje


 

NATUURKAART ROTTERDAM uitvoeringsprogramma

 

schoonmaak RFC weg Rdam voor het Essenburgpark (to be)

Zaterdag (31-01-15) zijn wij met een leuke groep vrijwilligers van buurtinitiatieven en bewoners van de Essenburgbuurt in Rotterdam de RFC weg grondig schoon gaan maken, dit voor de komst van het (plan) Essenburgpark. Er zijn maar liefst twee containers gevuld met vuil van alleen de RFC weg! Het samen bezig zijn en te komen tot iets moois als een park schept een grote voldoening. Het weer was ons goed gezind. Op een druppel na is het droog gebleven, bijna windstil en de zon kwam er ook af en toe door. Duim omhoog voor alle inzet!
20150131_135348


20150131_140755

20150131_142549 

SCHOONMAAK ACTIE TOEKOMSTIG ESSENBURGPARK

 

OOIEVAARS NEST IN DE PLUKTUIN

Foto
Vandaag (16 jan. 2015) contact gehad met de afdeling omgevings- vergunningen van Rotterdam om navraag te doen over de status van de aanvraag voor het plaatsen van een OOIEVAARSNEST in de Pluktuin. Wij mogen onszelf en zeker ook onze wijk feliciteren met de afgifte van de hiervoor geldende vergunning. Deze zal aankomende week naar ons toegestuurd worden. Na binnen komst (want zekerheid voor alles!) van de papieren zullen wij het bedrijf (gespecialiseerd in het plaatsen van ooievaarsnesten) opdracht geven een nest te plaatsen in de Pluktuin. Hopelijk zal het er staan in de eerste week van februari. Net op tijd voor de terug keer van ooievaars uit Afrika. Als er dan een aantal nest zoekende paartjes (of vrijgezel) tussen zitten/zit, dan zij zij meer dan welkom. Zie het plaatsen van dit nest ook als een nieuwe fase in deze wijk: het Essenburgpark to be (RFC weg). Dit ooievaarsnest is mogelijke gemaakt door financiële steun van opzoomeren (bewoners/buurt initiatieven) en de gebiedscommissie. 

pluktuin in kerstsfeer

 

CADEAUMARKT de Pluktuin za. 29 nov 2014

CADEAUMARKT de Pluktuin za. 29 nov 2014. Het zonnetje scheen, maar het was wel waterkoud tijdens de cadeaumarkt in de Pluktuin. In de morgen met vrijwilligers de tentjes opgezet, de tafels mooi gemaakt, alle - meest zelfgemaakte - cadeautjes voor de verkoop erop geplaatst. De tafel met allerlei lekkernijen (Glühwein, warme chocolademelk, Apfelstrudel, dadelkoek, appelflappen) in orde gemaakt en in de keuken was Fatma druk bezig met het bereiden van Roti's, visballetjes, soep en bara's. De inwendige mens wil per slot van rekening ook wat. De inkomsten van deze cadeaumarkt zijn voor de Pluktuin. Hiervan kunnen wij tijdens het zomerprogramma weer allerlei activiteiten - met name samen aan tafel - financieren. Daar wij de tuin voor iedereen toegankelijk en vooral betaalbaar (lees - gratis) willen houden, is af en toe inkomsten genereren door bijv. een cadeaumarkt noodzakelijk. Het had iets drukker mogen zijn, maar ondanks dit was het toch reuze gezellig. De kerstman was iets vroeger in ons land dan normaal. Hij kwam heel graag naar de Pluktuin toe -al was het maar om eens het pontje te bedienen. En er was live muziek.

 

START NATUURVRIENDELIJKE OEVERS ESSENBURGSINGEL

zaterdag 29 november 2014 is de aanleg van de natuurvriendelijke oevers langs de Essenburgsingel van start gegaan. In de Spoortuin hield Philip Kuypers een welkomstwoord, waarna de voorzitter van de gebiedscommissie dhr. Tom Harreman zelf in de graafmachine klom om een halve boomstam - functionerend als brug - over een eerder gegraven geul te plaatsen. Door de inzet en goede samenwerking tussen de buurtinitiatieven de Spoortuin, Ieders Tuin, Progroen de Pluktuin, gemeente en Hoogheemraadschap krijgt de Essenburgsingel een prachtige natuurvriendelijke oever die voor flora en fauna in dit gebied alleen maar winst kan opleveren. Progroen ziet dit ook als een stap in de goede richting van groen behoud (lees Essenburgpark) aan de RFC weg en verbetering van de waterkwaliteit in dit hele gebied. Zeker als ook in 2015 de bouw van het gemaal op de hoek Essenburgsingel/Beukelsweg gaat plaats vinden. In het toekomstige Essenburgspark kunnen de dicht geslibde greppels weer doorstromend gemaakt worden, zodat er weer verbinding (zoals er ooit was!) met de Essenburgsingel ontstaat. Maar ook een wateropvang kan hier gerealiseerd worden met hier en daar de aanleg van natuurvriendelijke oevers.


 

wethouder dhr. Joost Eerdmans bezoekt RFC weg gebied - de Pluktuin

Wethouder Joost Eerdmans bezoekt het RFC weg gebied en de Pluktuin (18-11-2014). Naar aanleiding van de plannen van buurtinitiatieven en bewoners van de Essenburgbuurt om van het RFC weg gebied een park te maken (www.essenburgpark.nl), heeft wethouder dhr. Eerdmans een bezoek gebracht aan dit gebied. Hij heeft uitleg gekregen en is samen met bewoners door het gebied gewandeld. Tevens bezocht hij enkele buurtinitiatieven (de Spoortuin, Ieders Tuin en de Pluktuin), die in het RFC weg gebied liggen. De wethouder heeft alle tijd genomen, was zeer toegankelijk en wij hopen dat dit bezoek weer een stap in de juiste richting zal zijn - de komst van het Essenburgpark!

 

video opname presentatie Essenburgpark

Essenburgpark
(klik op het logo)
video opname presentatie Essenburgpark tijdens de vergadering van de commissie buitenruimte in de raadszaal van het stadhuis (d.d. 25-06-2014) - waarbij aanwezig wethouder dhr. Eerdmans:

start: 25e minuut - eind: 49e minuut

Aansluitend komt informatie over de natuurkaart van Rotterdam aanbod

 

Schudden aan de boom- Leve de Knotwilg!

Tussen de Essenburgsingel (Rotterdam) en het spoor ligt een grote groenstrook. Daar vind je o.a. Progroen de Pluktuin, en ook veel bomen op een schijnbaar vergeten stuk grond. Veel groenminnende mensen en buurtbewoners willen daar het Essenburgpark laten ontstaan. Het is nu nog in bezit van de NS, die een flink deel van de grond langs het spoor gaat saneren vanaf 1-1-15. Het is er heerlijk wandelen - te beginnen bij de moskee, de Rfc weg op - dus grijp de kans nu met het mooie weer dit weekend! Er zijn al bomen gekapt door de NS, gelukkig staan er nog vrij veel. Een goed alternatief voor kappen is van schietwilgen, knotwilgen maken. Echt Hollandse cultuur en natuur. De prachtige pruik aan wilgentenen die er op groeit biedt aan vogels en kleine plantjes een vruchtbare plek. De snoei (eens in de 3 tot 5 jaar) levert mooi materiaal op voor creatief tuin en bosbeheer. Doordat de wilg niet meer om kan waaien, kan hij blijven. Een alternatief voor andere wellicht te grote bomen, is snoeien, of kandelaberen - het inkorten van de grote takken, waardoor als het ware een kandelaar-vorm ontstaat. Hieruit kunnen dan weer jonge takken gaan groeien, en is een eventueel gevaar van het afbreken van grote takken ook geweerd. Ik hoop van harte dat er veel bomen blijven staan, die een mooie bijdrage gaan vormen aan het Essenburgpark. En nodig jullie uit om van het mooie weer en de bomen die er nu nog staan te komen genieten.

 

KLASSIEK IN DE PLUKTUIN ZEER GESLAAGD

KLASSIEK IN DE PLUKTUIN op zaterdag 27 september was zeer geslaagd. Onder het genot van een zonnetje, een heerlijke temperatuur en natuurlijk de muzikale klanken van het ROTTERDAM QUARTET hebben wij alleen een prachtige dag in de Pluktuin gehad. Volgend jaar uiteraard weer. meer over het ROTTERDAM QUARTET: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

 

KLASSIEK IN DE PLUKTUIN

 

NIEUWE FACEBOOK SITE

DE PLUKTUIN heeft een vernieuwde facebook pagina. Hierop staan onze foto albums en vermelden wij onze activiteiten. U kunt ons liken. Het is een stuk beknopter allemaal, maar hopelijk wel veel overzichtelijker.
: https://www.facebook.com/progroen.depluktuin
:https://twitter.com/progroen
Wilt u onze nieuwbrief ontvangen stuur dan uw mailadres en naam op naar:
Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken


 

PLUKPOETRY FILMPJE

klik op het plaatje om het filmpje te bekijken via Youtube.

 

 

wethouder Langenberg in de Pluktuin

Woensdag 13 aug. 2014; wethouder Pex Langenberg kwam op bezoek in de Pluktuin. Hij heeft gepraat met de gebiedscommissie en een aantal buurt initiatieven, waaronder de pluktuin, mochten ook vertellen wat men zoal doet in de wijk.

 

wat een succes....de eerste PLUK POETRY

Dinsdag 12 augustus is de EERSTE PLUK POETRY gehouden in de Pluktuin in Rotterdam. Altijd spannend zo'n eerste keer. Komen er wel voldoende dichters, is er plubliek voor, speelt het weer een beetje mee (per slot van rekening worden de activiteiten in de Pluktuin altijd buiten in de tuin gehouden. Om op het eerste terug te komen; er waren veel dichters! Wat een animo om mee te doen. Spontaan hadden nog meer dichters zich aangemeld dan wij op het programma konden plaatsen (volgende keer zijn zij er zeker bij!). Yvonne hield de voordrachten kort. Als presentator van deze avond heeft zij haar taak heel goed volbracht en ook dank aan haar voor deze avond - de PLUKPOETRY kwam uit haar koker. Een enorme verscheidenheid aan dichters kwam ten tonele. Allen zeer inspirerend! Vrolijk, soms emotioneel. Dan het publiek. Het was in een behoorlijk aantal aanwezig. Muisstil werd er geluisterd naar de voordrachten. Het was een lange zit (17 dichters), maar de meeste mensen zijn tot het laatst gebleven. In de pauze werd men getrakteerd op bara's en Surinaamse soep (uiteraard weer klaar gemaakt door Fatma en Kamaroen). Het weer was ook top. Droog gebleven, wel wat wind. Nogmaals; het was TOP! Dank aan alle dichters, Yvonne en vrijwilligers van de Pluktuin. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar tijdens het zomerprogramma PLUKPOETRY nr.2!
 

POËZIE in de pluktuin

PLUK POETRY dinsdag 12 augustus 19 uur: Poëzie en muziek in de Pluktuin )RFC weg 190 Rotterdam of met het pontje Essenburgsingel) tussen de fruitbomen, onder het genot van een hapje en drankje en uiteraard de altijd gezellige sfeer in de Pluktuin. Een avond vullend programma met diverse dichters met uiteenlopende voordrachten. U bent om 19 uur van harte welkom. Toegang gratis.


 

SAMEN ETEN IN DE PLUKTUIN

Zaterdagavond 2 augustus 2014 hebben velen weer heerlijk aan kunnen schuiven in de Pluktuin tijdens ons regelmatig terug kerende activiteit "samen eten". Er was weer fantastisch gekookt door Fatma, Kamaroen en Elsa. Souto soep, Javaanse bami, kip, roti's. En daarna nog schaafijs en een stukje vlaai. De stemming zat er goed in. Het weer was weer uitstekend (komt maar geen eind aan dit jaar!). Velen hebben de weg weer gevonden om gezellig samen te eten. Ook veel nieuwe bezoekers. Het is echt genieten als je ziet hoe leuk mensen met elkaar om kunnen gaan. Zou het niet altijd en elke zo moeten. Wilt u er ook eens bij zijn, let dan af en toe op onze aankondiging op facebook. 

WATER SPROEI INSTALLATIE DE PLUKTUIN

Woensdag 30 juli is de watersproei installatie aangelegd in de Pluktuin. Het water geven tijdens een droge periode is hierdoor verleden tijd (op enkele kleine plantjes op het terras na!). De pluktuin is in drie jaar tijd enorm gegroeid. Niet alleen betreffende nieuwe bezoekers en vrijwilligers, maar ook in omvang. De tuin is prachtig, maar er moet enorm veel water worden gegeven. Dat gebeurde grotendeels met een dompelpompje en 1 slang en gieters. Op zich niets mis mee, tenzij je dit meerdere keren in de week moet doen en dan wel 2,5 uur achter elkaar bezig zijn. Dankzij GROEN DICHTERBIJ (icoonproject 2014) is deze installatie mogelijk gemaakt. Hiervoor dank! Wij hopen nog vele jaren plezier van het nu automatisch water geven te hebben.


 

IFTAR IN DE PLUKTUIN

Permalink voor ingesloten afbeelding
Gisteravond (19 juli 2014) hebben wij ontvast (Iftar) in de Pluktuin. Het ontvasten (samen eten na het vasten en na zonsondergang) was op een laat tijdstip (rond 22 uur). Maar de gezelligheid en vooral drukte was er niet minder om. Zo'm 100 gasten kwamen naar de Pluktuin om samen te genieten van een heerlijke maaltijd. Opvallend was dat er ook veel nieuwe bezoekers naar de tuin kwamen. Hopelijk blijven deze mensen terug komen. Dank aan Fatma en Kamaroen voor het maken van alle gerechten. Zij zijn van 11 uur tot zeker 23.00 uur in touw geweest om alles klaar te maken.


 

Essenburgpark bericht in het AD juli 2014

 

landelijke bijen-imker dag in de Pluktuin

Vandaag (zaterdag 12 juli 2014) tijdens de landelijke imkerdag werd er in de Pluktuin een bijen info dag gehouden. Bezoekers kregen uitleg over de bij en het houden van bijen. Tevens werd de eerste honing uit de Pluktuin verkocht. Sinds enkele maanden staan er twee kasten in de Pluktuin. Tot nu toe een succes. De vele fruitboompjes hebben nog nooit zoveel fruit gegeven als dit jaar. En een leuke bijkomstigheid is dus de honing.

 

ORANJE FONDS IN DE PLUKTUIN

Vandaag (19 juni 2014) is heeft het Oranje Fonds personeelsfeestje plaats gevonden in de Pluktuin. 50 Personen hebben aan diverse workshops (kleur studio, draak met mos en plantjes bekleden, een heuse Tango workshop, chutney maken, plantjes planten en snoeien en papier maken/scheppen van divers materiaal) meegedaan die door vrijwilligers van de Pluktuin werden gegeven. De middag is voorbij gevlogen. Maar het was reuze gezellig. Als klap op de vuurpijl heeft de Pluktuin een cheque van maar liefst 2000,- Euro ontvangen van het Oranje Fonds. Dat was een enorme verrassing. Hiervoor dank! 

ETEN IN DE PLUKTUIN

DONDERDAG 26 JUNI OM 20 UUR.
Zoals elk jaar tijdens het zomerprogramma eten wij zo af en toe gezellig samen in de Pluktuin. U bent van harte welkom. op het menu staat: spaghetti met een vegetarische saus, een salade en als toetje is er Turkse Yoghurt met honing. Wilt u wel zo vriendelijk zijn even door te geven of of komt. Dank!

Foto

 

FOTOGRAFIE WORKSHOP

Zaterdag 21 juni om 13 uur de workshop anders fotograferen in de Pluktuin (RFC weg 190 Rotterdam). Onze huisfotograaf Rio Hollander zal u meenemen in de wereld van fotograferen op een andere wijze dan wij normaal gesproken gewend zijn foto's te nemen. Wilt u zich AUB opgeven. Kosten 1,- of een keer meehelpen in de Pluktuin. neemt u wel uw eigen camera mee.


 

Buurt bestuurt bijeenkomst in de Pluktuin

Gisteravond (5 juni 2014) een bijeenkomst van Buurt Bestuurt in de pluktuin. Overdag veel regen en vrij koud voor de tijd van het jaar. Maar 's avonds viel het gelukkig mee. Droog en de zon brak zelfs nog even door. Al met al in een leuke omgeving weer even bijgepraat over allerlei zaken die spelen in onze wijk.


 

EERSTE FRUIT VAN DIT JAAR (2014)

Begin juni 2014: het eerste fruit is geplukt in de Pluktuin; kersen en aardbeien. Het is nog maar het begin. De appel, peer en perzik boompjes hangen vol met fruit.

 

 

 

 

 

Rozentuin in de pluktuin

kan er geen genoeg van krijgen: de rozentuin begint al prachtig in bloei te komen en het labyrint is ook elk jaar mooier (in de zomerperiode bij droog weer met regelmaat labyrint lopen op donderdagavonden vanaf 19 uur in de pluktuin; even heerlijk tot rust komen!); Seizoen opening de Pluktuin zaterdag 14 juni vanaf 14 uur.

 

ZOMERPROGRAMMA 2014 DE PLUKTUIN

 

FRUIT FRUIT EN NOG EENS FRUIT

zaterdag 10 mei; het fruit in de bomen begint goed te groeien. Nog meer dan het laatste jaar. Er is al gedund. Dat kan niet anders. Vooral de peren en appels dragen veel te veel fruit aan de takken waardoor deze kunnen breken, maar ook kan het uitputting voor de boom tot gevolg hebben.

 

ETEN IN DE PLUKTUIN

 

DE PLUKTUIN IN WERKPLAATS NR. 17 MAGAZINE

De Koninklijke Nederlandse HeideMaatschappij brengt het magazine Werkplaats uit. In de editie - nr. 17 - van deze maand (mei 2014) staat ook een stukje over de pluktuin. Helemaal in de lijn van wat er uiteindelijk zou moeten komen in dit gebied; ESSENBURGPARK

 

PAAS GEZELLIG IN DE PLUKTUIN

Yvonne Zegers maakte dit leuke filmpje tijdens paasactiviteiten in de Pluktuin. Jong en oud maken samen paasmandjes voor ouderen in de wijk. (klik op de link of het plaatje)
Foto: Hier komt dus de paashaas vandaan http://youtu.be/eenu6joOfBw
http://youtu.be/eenu6joOfBw

 

Vogelhuisje heeft weer bewoners

Het vogelhuisje aan het podium in de pluktuin herbergt alweer een vogelpaar. Vorig jaar zat er een koolmees paartje in. Dit jaar een voor ons onbekende vogelsoort (grijsachtige kleur). d.d. 12 april 2014


 

NLDOET DAG 22 MAART 2014

weer een leuke groep vrijwilligers met deze NL DOET dag van het Oranje Fonds. Vanaf 11 uur tot 17 uur in touw geweest met allerhande klussen. En natuurlijk een lekkere lunch tot ons genomen. Want even bijkletsen en genieten moet ook kunnen. De pluktuin is er vandaag weer iets mooier op geworden. De eerst volgende klusdag is op zaterdag 5 april. Wellicht tot dan!


 

eerste KLUSDAG 2014 in de pluktuin een succes

De eerste klusdag in de pluktuin voor het gereed maken van de seizoensopening op zaterdag 14 juni, zit er weer op. Het weer zou iets minder mooi worden dan de dagen ervoor, maar dat viel reuze mee. De zon liet zich af en toe zien, er stond een klein briesje, maar al met al heerlijk om enkele klussen en klusjes uit t voeren. Er zijn gelukkig weer heel wat helpende handen op komen draven om de pluktuin na de winter weer op te knappen en mooier te maken. Iedereen was lekker bezig en met verbazing zie je hoeveel werk er wordt verzet op zo'n middag. Onder het genot van even bijkletsen en een hapje en drankje was het een zeer geslaagde dag. Op naar de volgende; zaterdag 22 maart - NLDOET dag van het Oranje Fonds. ENORM BEDANKT voor de inzet!


 

DE PLUKTUIN KLUSDAGEN 2014

DE PLUKTUIN KLUSDAGEN 2014:

van 13 uur tot 17 uur (behalve op de NLdoet dag)

15 maart

22 maart

(NLDOET dag van 11.30 uur – 17.00 uur)

5 april

12 april

3 mei

10 mei

7 juni

Er zijn allerlei kleine en grotere klussen te doen voor de seizoensopening van de Pluktuin op zaterdag 14 juni. U werkt mee in eigen tempo en naar eigen kunnen. Elk hulp is welkom.

 

ZILVEREN OPSTEKER VOOR DE PLUKTUIN

Op donderdagavond 27 februari tijdens de nieuwjaarsreceptie (in het kasteel van Sparta) van de Deelgemeente Delfshaven heeft ProGroen de Pluktuin de ZILVEREN OPSTEKER ontvangen uit handen van Deelgemeente voorzitter dhr. Carlos Consalves.
de zilveren opsteker
Deze opsteker is voor de inzet van de vele vrijwilligers, de enorme bescheidenheid aan activiteiten, maar ook voor het originele inititatief "de Pluktuin". In drie jaar tijd is er toch van niets, iets gemaakt.

 

HET GROTE PLUKGELUK

De pluktuin in woord en beeld, gebundeld in een prachtig boekwerk (klik op het boekje of link)

http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/e4da6711-cc46-409a-bd02-8f35cde67118

 

HET GROTE PLUKGELUK

De geschiedenis van de pluktuin in woord en beeld vanaf de oprichting
(klik op de link)
http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/e4da6711-cc46-409a-bd02-8f35cde67118
 

VET COOL!!... frituurvet en blikjes/aluminium inzamelpunt

Vanaf nu gaan wij met z'n allen gebruikt frituurvet en blikjes/aluminium inzamelen. Goed voor het milieu, en ook nog eens goed voor de kas van de pluktuin (kunnen wij weer allerlei activiteiten mee financieren tijdens het zomerprogramma, waar u weer gratis aan mee kan doen). Gooit u het oude vet en blikjes (ook die u op straat vind) AUB niet weg, maar breng het naar de Pluktuin. De pluktuin is niet altijd open, maar stuur ons een berichtje, dan zorgen wij ervoor dat er iemand aanwezig is om het vet/blikjes in ontvangst te nemen. Vanaf de tweede zaterdag in juni zijn wij er weer elke zaterdag tussen 12 en 16 uur. En uiteraard op andere uitgebreide tijden tijdens de zomeractiviteiten (zomerprogramma volgt weer begin juni). DOET U MEE! HARTELIJK DANK. Glazen potjes en flesjes (schoon AUB) zijn ook altijd welkom

 

U KUNT ALVAST NOTEREN; de aankomende klusdagen

Het is nog niet zo ver, maar voor je het weet (januari is alweer bijna voorbij!) breken de jaarlijkse (vanaf maart) klusdagen in de Pluktuin weer aan. Er moet veel gedaan worden voor de opening (tweede zaterdag in juni) van de pluktuin met het drukke zomerprogramma 2014. Er is voor ieder wat wils om te doen. En natuurlijk geldt in de pluktuin ALTIJD; "u helpt mee naar eigen tijd en inzet mogelijkheden". Komt u een uurtje helpen prima! Hier alvast enkele klussen die gedaan moeten/kunnen worden:

 

blokhut, gereedschapshuisje opruimen

pluktuin aanvegen

alle fruitboompjes, fruitstruiken (framboos, aardbei etc) en rozen bemesten

uitbreiden van de waterplant/japanse tuin

alle fruitboompjes moeten om de stam een kleeflaagje krijgen om met name mieren uit de fruitboompjes te weren

nieuwe aanwinst planten/struiken planten

houtwerk in de pluktuin beitsen

Het prieel in de rozentuin opbouwen en voorzien van klimrozen

struiken/en al lang uitgebloeide overblijvende zomer en najaarsbollen (loof) snoeien

rieten matten plaatsen om bigbags die nog geen rieten mat hebben en kapotte matten vervangen

vier regenwater tanks op de juiste plaats zetten, blauwe regen tonnen verplaatsen

nieuwe aardbei plantjes planten

 

U ziet te veel om op te noemen. Maar het moet wel gebeuren om de pluktuin er in het nieuwe seizoen weer tiptop uit te laten zien.

 

Dit zijn de eerste klusdagen waarop u kunt meehelpen:

 

zaterdag 15 maart van 13.00 uur - 17.00 uur

zaterdag 22 maart van 11.30 uur - 17.00 uur (NLDOET DAG ORANJE FONDS)

 

De overige klusdagen (april en mei) volgen later

 

SPEELNATUUR IN DE BUURT

Groen Dichterbij heeft zaterdag 18 januari 2014 een wandeling georganiseerd vanaf de Speeldernis naar de Spoortuin via de RFC weg, naar de Pluktuin en zo weer verder via de RFC weg naar "Ieders Tuin" op weg naar de Spoortuin. Een prachtig stuk - bij velen nog niet ondekt - ruig natuur. Groen Dichterbij wilde met deze wandeling een link leggen tussen speelnatuur en groene buurtprojecten. In de afgelopen jaren zijn er rondom de RFC weg in Rotterdam west heel wat unieke en leuke groene buurt projecten ontstaan. De pluktuin is er een van. Bijna 3 jaar geleden opgezet als de eerste stads fruitboomgaard met in het begin 6 fruitboompjes en een klein aantal vrijwilligers. Nu heeft de pluktuin al 130 fruitboompjes en gelukkig veel meer vrijwilligers dan in het begin. De pluktuin heeft ook een leuk zomerprogramma met voor ieder wat wils. Hierdoor is de belangstelling enorm toegenomen. Daarom waren wij ook erg vereerd met het bezoek van de wandelaars aan de Pluktuin. Om te laten zien wat er bereikt is en wat er dit jaar zoal gedaan gaat worden. Mede door de geldprijs die wij hebben ontvangen tijdens het grote Groen Dichterbij evenement afgelopen najaar in Amersfoort kunnen wij dit jaar een watersproei installatie aanleggen. Maar goed even terug naar de wandel route die werd afgelegd. Na het bezoek aan de PLuktuin ging de groep verder via de RFC weg naar Ieders Tuin en zo verder naar de Spoortuin alwaar wij allen van een heerlijke lunch hebben genoten en konden genieten van de warmte van de houtkachel in het het huisje van de Spoortuin. Het lekker kunnen wandelen zonder opstakels over de RFC weg is nog niet helemaal optimaal, maar wij gaan er zeker ons best voor doen om dit veel toegankelijker te maken, zodat in de toekomst vanaf het Centraal Station via de Spoortuin - misschien over een bruggetje bij de diergaardetunnel - men naar de RFC weg kan lopen, langs de Pluktuin, langs de oude gebouwen (uit 1894) van voorheen "station beukeldijk", zo naar de Speeldernis en het Roel Langerakpark. Het was al met al een heel leuke dag. Voor meer informatie over "Speelnatuur in de Buurt" gaat u naar de site van Groen Dichterbij.nl - http://www.groendichterbij.nl/speelnatuurindebuurt. Foto's: Freek Geldof
foto: Freek Geldof
foto: Freek Geldof
foto: Freek Geldof

 

KERSTBOOM OPTUIGEN

Op zaterdag 13 december zijn wij met een aantal buurtbewoners bezig geweest de wijk weer een beetje in kerstsfeer te brengen met het plaatsen en optuigen van de kerstboom die wij van Opzoomeren hebben gekregen. Vanaf 17 uur gaan de lampjes aan.

 

DE PLUKTUIN VALT IN DE PRIJZEN
Er waren veel kandidaten voor de icoonprijs 2014 van groen dichterbij. Progroen de pluktuin had zich ook ingeschreven voor de icoonprijs 2014. De voorronde kwamen wij door. En uit de provincie Zuid Holland bleven er uiteindelijk drie genomineerden over die naar de eindronde gingen. Van alle provincies bleven er 2 a 3 genomineerden over voor de icoonprijs (1 per provincie). Alle genomineerden waren aanwezig bij het grote evenement in Amersfoort waar uiteindelijk aan het eind van de dag de bekendmaking van de icoonprijzen zou volgen. Een ieder kon zich nog een keer presenteren met een stand waar nogmaals een jury zou langs komen met vragen en waar wij nog konden duidelijk maken waarom ons project in aanmerking zou moeten komen voor de icoonprijs. Tijdens de eerder ingediende aanvraag moest je ook een begroting meesturen en aangeven waaraan jij het geld bedrag zou uitgeven. Voor de pluktuin willen wij graag een water sproei installatie zodat het met de hand water geven in droge tijden niet meer hoeft (dat is nu echt een te grote klus geworden met 130 fruitboompjes, weidebloemen velden, rozentuin, 300 aardbeiplanten en een frambozen hoek!). met de aanschaf van zo'n water sproei systeem tillen wij de pluktuin naar een hoger niveau - de pluktuin is al uit het jasje van amateurisme gegroeid. Aan het eind van de middag zou de uitslag volgen voor de icoonprijzen (1 per provincie). 350 Aanwezigen zaten in de grote zaal met spanning te wachten. Uiteindelijk kwam de uitslag van de provincie Zuid Holland (drie projecten uit Rotterdam!). Hotspot Hutspot (hier moet u echt eens gaan eten!) kwam als terechte winnaar uit de bus en ontving een cheque van 20.000,-. Uiteraard hadden wij graag de titel icoonproject 2014 gewonnen, maar dat mocht niet zo zijn. Nadat alle winnaars bekend waren gemaakt volgde er nog een GROTE verrassing! Wat bleek - alle projecten die op deze dag aanwezig waren ontvingen toch een geld bedrag. De Pluktuin ontving een bedrag van maar liefst 7000,-. Hier kunnen wij al een heel eind mee uit de voeten. Het watersproei systeem komt er dus in het voorjaar! Deze dag heeft ons een enorme boost gegeven - je praat veel met mensen, leert van elkaar en heel belangrijk: door de inzet van vele vrijwilligers is de pluktuin binnen 2,5 jaar uitgegroeid tot een groot succes. Zonder deze inzet en doorzettings vermogen was dat nooit gelukt.

 

KERSTMARKT IN DE PLUKTUIN EEN SUCCES

Zaterdag 16 november de was er in de pluktuin de eerste kerstmarkt. Het weer was goed. Vanaf de vroege ochtend hebben vele vrijwilligers geholpen de markt op te bouwen - dat is nog een hele klus. Tot de opening om 16 uur is er hard gewerkt om alles tip top in orde te krijgen. En dat is gelukt. Altijd spannend of er en vooral hoeveel mensen er op af komen. Om de kerstsfeer al enigszins bij een ieder op te roepen was er veel verlichting aangebracht. Onder de partytenten stonden diverse tafels met kunst, tweede hands spulletjes, jams. chutney's, bloembollen etc. En er werd Surinaams gekookt en gebakken; roti's, bara's, Javaanse bami met kip, pompoensoep. Maar er was ook zelf gemaakte appeltaart, warme chocomelk. Al met al hebben wij flink uitgepakt. Zo rond 18 uur werd het gezellig druk in de pluktuin. Velen namen het pontje om naar de kerstmarkt te komen. De markt werd gehouden tot 21 uur. Daar het wat frisser werd, nam het bezoekers aantal wat af rond 20 uur. De opbrengst van deze kerstmarkt was buiten onze verwachting. Het zal gebruikt worden voor de aanschaf van een water sproei installatie. Op deze wijze willen wij ook minder afhankelijk worden van subsidies.
 

KERSTMARKT IN DE PLUKTUIN

Op zaterdag 16 november is er in de pluktuin een gezellige kerstmarkt. Er worden diverse zelfgemaakte artikelen aangeboden (opbrengst voor de pluktuin - aanschaf watersproei installatie) zoals jams, chutney's, sieraden, sierdoosjes, Surinaamse lekkernijen. Vanaf 16 uur tot 21 uur bent u van harte welkom. Hopelijk zal de vele regen van de afgelopen tijd op deze 16e nov. achterwegen blijven.
 

NIEUWE PERGOLA

Gisteren (zaterdag 19 okt.) zijn we begonnen met het vernieuwen van de pergola aan de blokhut. Voor de opbouw kan plaats vinden moest eerst alles afgebroken worden. Het ziet er nu wel wat kaal uit, maar als het klaar is, ziet het er vast prachtig uit. We willen af van het er op en af halen van dekzeil. Het kan er nooit lang op blijven liggen. Met veel regen krijg je van die zakken in het zeil (loodzwaar!) en met veel wind vliegt het de lucht in. Er komen nu transparante golfplaten op te liggen. Later pakken wij nog de lounge hoek en het podium aan. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door spontane schenkingen die bezoekers aan de pluktuin doen. Hartelijk dank!


 

muziek en eten in de pluktuin

Zaterdag 12 oktober 2013: Een van de laatste activiteiten in ons zomerprogramma 2013. Het zit er weer bijna op. Eind van de maand oktober sluit de pluktuin weer (behoudens klusdagen, bijzondere bijeenkomsten en de kerstmarkt op zaterdag 16 november). De tweede zaterdag in juni gaat de pluktuin weer open met een nieuw zomerprogramma. Maar voor het zover is, nog even een keer samen zijn om te genieten van een live band en eten. Elsa en Lenie zijn enorm druk in de weer geweest om een heerlijke maaltijd voor te schotelen. En dat voor maar liefst 60 personen! Het weer speelde in ons voordeel mee. Vrijdag zag het er nog slecht uit, maar zaterdag hebben wij het gelukkig droog gehouden. Het was reuze gezellig. Er werd gekletst, veel nieuwe bezoekers in de pluktuin, lekker meezingen en gegeten. Later op de dag klommen er spontaan mensen op het podium om een optreden te geven. Wat is het toch leuk en goed om te zien dat wij met elkaar een prachtige omgeving voor onszelf en anderen te creëren. Laten wij op deze weg voort gaan.
 

LINTJE VOOR DE PLUKTUIN

12 oktober 2013 ontving de pluktuin uit handen van Rien Bongers voorzitter van de werkgroep Duurzaamheid (D66) een lintje voor duurzame initiatieven in Rotterdam. De enorme inzet van veel vrijwilligers en de wijze waarop (lees lekker eigenwijs) de pluktuin een gezicht heeft gekregen en is uitgegroeid in zeer korte tijd tot een PRACHT EN APART initiatief, blijft niet onopgemerkt. Het geeft ons toch weer een pluim van waardering.


 

POLITIE IN DE PLUKTUIN

Buurt Bestuurt heeft afgelopen dinsdag een delegatie ontvangen in onze wijk en een rondleiding gegeven, waaronder een bezoek aan de pluktuin
 

LIVE MUZIEK EN SAMEN ETEN IN DE PLUKTUIN


Zaterdag 12 oktober vanaf 15 uur bent u van harte welkom om nog een keer samen te komen onder het genot van muziek, een hapje en drankje om lekker bij te praten. Eind oktober gaat de pluktuin dicht - het zomerseizoen is afgelopen. Vanaf de 2e zaterdag in juni gaat de pluktuin weer open. Uiteraard zijn er in de tussen liggende periode wel diverse klussen te doen en zijn er ook nog enkele bijeenkomsten/bijzondere activiteiten zoals op 16 november de kerstmarkt en begin januari de nieuwjaarsreceptie. De toegang aankomende zaterdag is gratis (een vrijwillige bijdrage is altijd van harte welkom - wij sparen op dit moment voor een overkapping voor het terras, het podium en de druiven/lounge hoek. Het gaat de goede kant op - er is nu genoeg geld voor het terras  (dank aan iedereen die al een bijdrage hebben gegeven).
 

Falafel workshop

Zaterdag 5 oktober 2013. De falafel workshop van Fatma in de pluktuin. Wederom heerlijk weer (de zomer blijft maar aanhouden) en een leuk groep workshoppers die de fijne kneepjes van het maken van falafel wilde leren. Met de uitleg van Fatma zijn ij heel wat wijzer geworden. Ook de kids hebben meegedaan met bijvoorbeeld het maken van het deeg en het uitrollen voor de de pitabroodjes. Uiteraard is alles vers gemaakt en gebakken in de pluktuin en kon er gelijk geproefd en gegeten worden in de pluktuin. Ook deze workshop kan een succes worden genoemd.
 

PEUTERS BEZOEKEN DE PLUKTUIN

Vandaag (donderdag 3 oktober 2013) zijn de peuters van de peuterspeelzaal "de Troetelberen" op bezoek geweest in de pluktuin. Ze hebben daar rondgekeken en gespeeld tussen de fruitboompjes en hebben op deze speelse wijze een beetje kennis kunnen maken met de pluktuin. Aisha heeft voor de peuters nog enkele appels van de boompjes geplukt en deze in kleine partjes gesneden voor de peuters.


 

KLASSIEKE MUZIEKDAG 2013 IN DE PLUKTUIN

Zaterdag 28 september hebben wij in de pluktuin de jaarlijkse klassieke muziekdag gehouden. Op het podium hebben verschillende musici (het Rotterdam Quartet en Karen Bebelaar met haar zoon Kars) opgetreden. Op deze wijze willen wij de klassieke muziek onder de aandacht brengen, maar uiteraard is deze dag er ook voor klassieke muziek liefhebbers. En dat gehouden in een prachtige omgeving. Het weer was ons zeer goed gezind. Wel veel wind, maar een strak blauwe lucht. Tot volgend jaar 

KLASSIEKE MUZIEK IN DE PLUKTUINZaterdag 28 september 2013 is er weer de klassieke muziekdag in de pluktuin. Op ons podium zullen diverse musici een aantal klassieke stukken spelen. En dit in onze fantastische fruitboomgaard. Komt u genieten van de heerlijke muziek en omgeving. Aanvang 14.30 uur. Toegang gratis. Wel het weer in de gaten houden (en deze site), want u begrijpt bij veel regen/wind kan dit evenement niet doorgaan.
 

Ontwerp overkapping terras de pluktuin

Onze bouwmeester Boy heeft weer eens een prachtig ontwerp gemaakt voor de overkapping van het terras aan de blokhut in de pluktuin. Heel precies alles afgemeten. Dat gaat weer een heel mooi geheel worden. En dan zijn wij eindelijk eens af van het er en er af halen van dekzeilen bij met name slecht weer.
Foto: Vandaag tijdens de jam-en chutney workshop een ontwerp/bouwtekening gemaakt voor de aan te bouwen pergola op de pluktuin.
 

JAM, SAP EN CHUTNEY WORKSHOP

De jam, sap en chutney workshop in de pluktuin op zaterdag 21 sept. 2013 was een succes. Met divers fruit uit de pluktuin zijn er jams, sapjes en chutneys gemaakt. Het rook heerlijk in de pluktuin. De gevulde potjes en flesjes zouden eigenlijk verkocht worden op de kerstmarkt op 16 november in de pluktuin, maar het meeste werd al verkocht op de dag van maken zelf. Ja het zag er zo heerlijk uit. En hoe vers wil je het hebben. Bedankt Yvonne en Fatma.
 

JAMMEN EN SURINAAMS ETEN IN DE PLUKTUIN

Zaterdag 31 augustus was het podium in de pluktuin klaar voor jammen in de pluktuin. Een ieder die wilde zingen of een instrument wilde spelen op het podium om samen muziek te maken was van harte welkom. De start was iets verlaat, maar dat mocht de pret niet drukken. Later in de middag kwamen er toch steeds meer bezoekers die kwamen kijken, meezingen of dansen of zelfs mee speelden. Rond 18.30 uur kwam Aisha met een heerlijk buffet. Thuis heeft zij de hele middag staan koken voor ons. Er werd heerlijk gegeten en gedronken. Even een rust punt. Even bijpraten en genieten van alle Surinaamse gerechten. Wederom een goed geslaagde dag.


 

JAMMEN IN DE PLUKTUINZing je, bespeel je een instrument (en dat hoeft helemaal niet op top niveau), doe dan mee met een jamsessie in de pluktuin. Aankomende zaterdag (31 aug. 2013) op ons podium vanaf 13 uur tot een uur of 17. Gezellig samen muziek maken. Vaak komt daar iets heel moois van. laat je lekker gaan en doe mee!
 

De jaarlijkse High Tea in de pluktuin

De jaarlijkse high (afternoon) tea is achter de rug. Een groot succes. Dat mag wel gezegd worden van de vandaag gehouden activiteit in de pluktuin. Vorig jaar zijn wij gestart met de -toen nog workshop - high tea. Nu hebben wij tijdens de high tea ook weer veel uitleg gekregen over diverse soorten (kruiden) thee. En ook kon er geproefd worden van zelf gemaakte vruchtensappen (siropen) en jams. Gemaakt met vers uit de pluktuin afkomstig fruit. En uiteraard mag het op zo'n dag niet ontbreken aan allerlei lekkernijen. Een ieder bracht iets mee. Het weer was ook goed. Voor de zekerheid toch maar een groot zeil over het terras gedaan. Zo heel af en toe begon het een klein beetje te spetteren. Maar het mocht de pret niet drukken. Het is nu 18.19 uur. Helaas valt de regen nu wel met bakken uit de lucht. Komt wel erg ongelegen daar wij vanavond nog een speelfilm (James Bond) op ons grote filmscherm willen vertonen. Maar hopen dat het even een tijdelijke flinke bui is! (zaterdag 24 aug. 2013)

 

De fruit en groente oogst in 2013

Het jaar 2013 heeft de pluktuin een behoorlijke groente en fruit oogst opgeleverd. En dat in het pas 2 jarige bestaan van de pluktuin. De weersomstandigheden waren van dien aard dat het de groei van het fruit en de groente goed heeft gedaan. Nu maar hopen dat volgend jaar minstens zo goed zal worden.


 

zaterdag 24 augustus: HIGH TEA EN JAMES BOND

Zaterdag 24 augustus is het weer een drukke dag in de pluktuin; vanaf 13 uur een high tea - een ieder is welkom. Bent u in de gelegenheid om iets mee te nemen voor de high tea, dan is dat ook van harte welkom.


De high tea is gratis toegankelijk. En vanaf 21 uur in de pluktuin op groot filmscherm de James Bond film "SKYFALL". U hier kunt u gratis van genieten. Uiteraard gaan eerder genoemde activiteiten aleen door bij droog weer.
 

workshop fotograferen:

workshop fotograferen; "zie het anders" een groot succes. Het kleine groep die mee heeft gedaan met de fotoworkshop van Rio Hollander (onze huisfotograaf), maar wel met een enorme inzet en groot enthousiasme. En de kwaliteit van de genomen foto's was werkelijk hoog. Met de workshop wilde Rio leren hoe je objecten met een ander oog kunt fotograferen. En dat is gelukt. In de pluktuin is er zoveel te zien dat iets moois op de plaat zetten zo gevonden is. (17/08/2013)
 

waterplanten langs de pluktuin

Zaterdag 17 augustus was het weer een drukke dag in de pluktuin; waterplanten aangeschaft en langs de kant van de pluktuin geplant (waterlelies en waterplanten). Nu maar hopen dat ze aanslaan. Door het grimmige water is het tot op heden niet echt een succes geweest. Maar dit keer zijn de planten al aardig volgroeid en misschien dusdanig sterk, dat het aanslaat - afwachten maar.

 

 

REGLEMENT PRIVE FEESTEN IN DE PLUKTUIN

REGLEMENT DE PLUKTUIN PRIVE FEESTEN

Maximaal 4 privé feesten per jaar.

Privé feesten zijn toegankelijk voor iedereen (uiteraard voor genodigden, maar ook voor niet genodigden). Een ieder mag mee eten/drinken.

Besloten feesten/commerciële evenementen zijn NIET toegestaan in de Pluktuin.

De kosten voor privé feesten zijn geheel voor rekening van de aanvrager van het feest. Dit geldt ook voor het gebruik van elektriciteit en gas (flessen) tijdens het koken. Elektriciteit mag alleen gebruikt worden voor de verlichting in en rondom de blokhut en een huishoudelijk apparaat.

Het maximaal aantal genodigden op een privé feest is 30 personen.

De aanvraag voor een feest in de pluktuin dient 14 dagen van te voren aangevraagd te worden bij het bestuur (Rio, Hans, Jose of Erik) van Progroen de Pluktuin: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of via facebook: progroen de pluktuin.

Privé feesten/bijeenkomsten zijn o.a. verjaardagen, bruiloften en dergelijke.

Feesten/bijeenkomsten die niet onder privé feesten vallen zijn o.a. kerstviering, gezamenlijk eten in de pluktuin, nieuwjaarsreceptie, iftar, suikerfeest en dergelijke. Deze feesten/bijeenkomsten zijn ook ALTIJD vrij toegankelijk. Ook deze feesten/bijeenkomsten kunnen alleen worden gehouden met toestemming van het bestuur.

Na een feest is de aanvrager verantwoordelijk voor een schoon en opgeruimde pluktuin.

Er mag GEEN geluidsoverlast zijn voor omwonenden. Er mag geen gebruik worden gemaakt van geluidsapparatuur.

Een feest mag uiterlijk tot 23.00 uur duren. Om 24.00 uur moet de pluktuin afgesloten zijn.

Gebruik van alcohol is beperkt tot witte en rode wijn. Overige alcoholische dranken zijn NIET toegestaan.

 

 

BLOEMSCHIKKEN IN DE PLUKTUIN

Vandaag woensdag 14 augustus 2013 was er bloemschikken in de pluktuin. Vanaf 13 uur was er gezellig clubje belangstellenden die de mooiste bloemstuk creaties hebben gemaakt. Uiteraard mocht een ieder zijn of haar bloemstuk mee naar huis nemen. En zoals altijd gaan de activiteiten in de pluktuin altijd gepaard met iets lekkers. Het weer was goed. Niet te warm en gelukkig droog.
 

Workshop bloemenfotografie in de Pluktuin

Workshop bloemenfotografie in de Pluktuin;

Kijk eens op een andere manier naar het te fotograveren opject.
17 augustus 2013, 13-17 uur
Graag aanmelden en eigen camera meebrengen.


Foto

 

DRUKKE DAG IN EN RONDOM DE PLUKTUIN

Zaterdag 10 augustus een heel drukke dag gehad in en rondom de pluktuin. Eerst in de ochtend met een aantal buurtbewoners de singel aan de Essenburgsingel en het talud schoon gemaakt. In de middag in de pluktuin de workshop point zero schilderen (durf te schilderen). Was een leuke groep mensen (zie foto's op deze site) die in alle rust en stilte kwamen schilderen. In de avond de film Antz. Het leek er op te gaan regenen, maar gelukkig is het droog gebleven. Om 23 uur opruimen en naar huis. 

Point Zero Schilderen in de Pluktuin

10 augustus 2013, 13-17 uur

Deze workshop gaat niet over kunst en het maken van een mooie schilderij. Het gaat om schilderen voor het plezier met verf, het geluk van kleur en het uiten van impressies op het moment dat ze zich aandienen.
Anders dan in schildercursussen leer je hier niets over perspectief, passende kleuren en goede smaak. Er komt geen beoordeling op het einde en er worden geen cijfers gegeven. Met andere woorden: Je kunt niet falen of iets verkeerd doen.Wel merk je onderweg wanneer je aarzelt iets te schilderen, wanneer je al gauw iets kinderachtig, lelijk of genant vindt. Je stelt je dan ongetwijfeld de vraag: "Wat ben ik hier aan het doen? Ik kan helemaal niet schilderen." Schilder desondanks verder, met nieuwsgierigheid en openheid voor de dingen die opkomen. Bij slecht weer vindt de workshop plaats in mijn Atelier aan de Essenburgsingel 149B
Graag even aanmelden!
 

TINA TURNER in concert op groot filmscherm

Zaterdagavond 3 augustus 2013. Eerst in de middag de workshop appeltaart bakken gehad. In de avond het concert van Tina Turner uit 2009 op groot filmscherm. Een leuke groep belangstellenden zijn naar de pluktuin gekomen om te genieten van Tina Turner. Heerlijke muziek. Onder het genot van hapjes en drankjes en een heel goede sfeer is deze avond onder de noemer zeer geslaagd te plaatsen.
 

appeltaart bakken workshop

Zaterdag 3 augustus 2013 hebben wij een appeltaart maken workshop gehad in de pluktuin onder leiding van Boy. Eerst de appel schillen, rozijnen erdoor, suiker en kaneel toevoegen. Een klein, maar gezellig groepje workshoppers waren naar de tuin gekomen om te leren een appeltaart te maken. En uiteraard er daarna van te kunnen genieten. In een toch wel rap tempo zijn er 5 appeltaarten gemaakt. Gelukkig konden wij gebruik maken van de grote over van Hans en Jose. Wel eerst even met het pontje over de singel om ze daarna in de oven te plaatsen. 50 minuten later konden ze er weer uit en was het eten geblazen. Te veel om allemaal op te eten. De over gebleven taarten hebben wij diezelfde avond aangesneden tijdens het concert van Tina Turner in de pluktuin. Het was een geslaagde dag en workshop. Dank aan Boy.
 

even terug naar 2011 -

Er is in ruim twee jaar tijd keihard gewerkt door vele vrijwilligers om de pluktuin te maken tot wat het nu al is (want de pluktuin is nog niet af!).  Een stads fruitboomgaard (100 fruitboompjes) met daarom heen een zeer grote diversiteit aan planten en weidebloemen. Vooral het samen komen van steeds meer belangstellenden en bewoners die in de pluktuin aan verschillende activiteiten meedoen maakt dit initiatief nu al tot een groot succes. Wij leren elkaar kennen, bouwen samen aan een steeds groener wordende omgeving. Een omgeving die wij samen maken. Om toch nog eens duidelijk te maken hoe het was twee jaar geleden d.m.v. enkele foto's gaan wij terug naar het begin.tot 2011 lag het pluktuin terrein er al jaren en jaren kaal en onaantrekkelijk bij.

nu (2013) een groene oase.

 

Gemeente secretaris op bezoek in de Pluktuin

Dinsdag 17 juli 2013 heeft de nieuwe gemeentesecretaris (zie foto - genomen in de pluktuin) Philippe Raets, samen met Annemieke Fontein (hoofd landschapsarchitectuur gemeente Rotterdam) en Jannelieke Aalstein (hoofd externe betrekkingen en kabinet) een bezoek gebracht aan de pluktuin.  Dit in het kader van de stadsontwikkeling om te zien welke interessante (groen) initiatieven er zoal te vinden zijn in Rotterdam. Onze voorzitter Rio Hollander heeft een rondleiding gegeven door de pluktuin. Men was zeer verrast over dit, van niets tot iets gemaakte, project; "jullie doorzettingsvermogen en creativiteit om met weinig middelen zo'n onherbergzaam stuk asfalt om te zetten in een aantrekkelijke en romantische verblijfplek voor de buurt oogst veel bewondering"! Binnenkort zal de directieraad van Rotterdam een bezoek brengen aan de Pluktuin.

gemeente secretaris dhr. Philippe Raets

  

 

EERSTE RIJPE PERZIK GEPLUKT IN DE PLUKTUIN

De perzik boompjes staan pas twee jaar in de pluktuin, maar dit jaar (juli 2013) zaten er al drie boompjes tussen met perziken. Prachtig om te zien. Enkele waren rijp en hebben wij geplukt om eens te proberen. Wat een heerlijkheid!! Onbespoten, heerlijk zoet, groot en sappig. Wat wil de mens nog meer......

 

 

 

OPENINGSTIJDEN DE PLUKTUIN

Het is erg jammer als bezoekers voor een dicht hek staan. Daarom nogmaals (waarschijnlijk toch niet helemaal duidelijk) de openingstijden:
Elke zaterdagmiddag tussen 14 en 16 uur (vanaf de tweede zaterdag in juni t/m de laatste zaterdag in oktober) en op andere dagen en tijdstippen tijdens activiteiten in de pluktuin (zie zomerprogramma). Het is niet mogelijk om de pluktuin elke dag toegankelijk te maken daar wij geheel met vrijwilligers werken. Misschien ooit in de toekomst?!

 

Workshop: Haken van plastic tassen

Zaterdag a.s. vanaf 13.00 uur is er een workshop haken van plastic tassen. Mooie gekleurde kleden en kussens die gewoon buiten kunnen blijven in tuin, op balkon of terras. Zo maken we van hinderlijk afval de mooiste objecten. Het is makkelijk en goedkoop, kom ook!
 

DE PLUKTUIN PRACHT EN PRAAL, GROENTE EN FRUIT

De pluktuin staat er prachtig bij dit jaar. In de rozentuin (in aanbouw) staan de rozen heel mooi in bloei, de fruitbomen geven dit jaar (tweede jaar) veel meer fruit dan vorig jaar. De aardbeien doen het goed, de eerste aardappels zijn gerooid. Al met al een plaatje om te zien. Het kost heel veel tijd en energie om het allemaal bij te houden. In deze droge periode - want de zomer van 2013 is dan eindelijk toch! - moet er veel water worden gegeven. In het jaar 2014 hopen wij een watersproei installatie te kunnen aanleggen. Kom gerust eens langs om te genieten. Maar vooral ook om te kijken wat vele vrijwilligers in de afgelopen twee jaar voor elkaar hebben gekregen.

de pluktuin - RFC weg 190 Rotterdam: van juni t/m oktober elke zaterdag vrij toegankelijk tussen 14 en 16 uur. Tijdens ons zomerprogramma (zie zomerprogramma op deze site of facebook: progroen de pluktuin) is de tuin ook open op andere tijden/dagen.

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=dd457fc92c&view=att&th=13fe3c4c9c94c718&attid=0.2&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-QVIyYKSF1vWq7coI4FU7i&sadet=1374039874024&sads=Fzy9CUhqg6UVg6-w5lG-mrYBPxo aardappels uit de pluktuin

 

 

 

TROPISCHE VLINDER BIJ PLUKTUIN WAARGENOMEN!

Rotterdam - 15 juli 2013 - van een van onze vrijwilligers.

Afgelopen weekend is voor het derde achtereenvolgende jaar een uitzonderlijk tropische vlinder waargenomen rondom de pluktuin aan de RFC weg te Rotterdam.

Zo verlegen als de vorige ''Morpho Peleides'' waren, zo brutaal was 'de dame' die we afgelopen zondag op foto (en video) wisten vast te leggen.

Een van onze vrijwilligers heeft de uit Colombia afkomstige vlinder achtervolgd vanaf de Pluktuin totdat de vlinder vlak voor de ingang van een van de spoorwoningen aan de RFC-weg rustig ging poseren op een groot Hosta-blad en Klimop.

Vorig jaar was onze 'fotograaf' niet snel genoeg om een grotere versie van de Morpho Peleides te fotograferen. Dat was waarschijnlijk een mannetje omdat die aanzienlijk groter en veel feller van kleur was.

De spanwijdte van de vlinder varieert tussen de 8 en 20 cm. De Morpho Peleides leeft in totaal 115 dagen en drinkt o.a. de sappen van rottend fruit.

Morpho Peleides behoort de subfamilie Morpho-vlinders. Een uiterst opmerkelijke familie die wereldwijd faam heeft door bijzonder fel blauw gekleurde en licht weerkaatsende vleugels. Er zijn inmiddels tientallen soorten bekend. Morpho vlinders komen alleen voor in het neotropisch gebied, dit omvat het zuidelijkste deel van Florida, Mexico, Midden- en Zuid-Amerika.

Onderstaande foto's zijn opgestuurd naar de http://vlinderstichting.nl/ en wij kregen de volgende reactie:

"De Tropische uit Colombia afkomstige dagvlinder op de foto's die u ons toestuurde, is de Morpho peleides.

Zeer waarschijnlijk meegekomen met een Colombiaans schip als pop of als vlinder en hier gaan vliegen."

Dankzij De Pluktuin is biodiversiteit in dit gebied nu al verder aan het groeien, wat voor een jong project als dit al heel erg snel is!

We zijn benieuwd wat we nog meer mogen verwachten!

http://www.thuisindenatuur.nl/morpho-peleides/

http://en.wikipedia.org/wiki/Morpho_peleides

http://www.rainforest-alliance.org/kids/species-profiles/blue-butterfly

morpho_peleides1.jpg morpho_peleides2.jpg 

 

 

 

start opbouw de pluktuin (Cineac Delfshaven)

 

Klik op deze link om het stukje over de start van de opbouw te zien van Cineac Delfshaven van 13 juni 2011

logo_cineac_Delfshaven

 http://www.youtube.com/watch?v=WFbmR9SFPU8&feature=player_embedded#t=29s

 

STARTSEIN DE PLUKTUIN EEN SUCCES

Zaterdag 21 mei jl. was het dan eindelijk zover. Het startsein van de opbouw van de fruiboomgaard de pluktuin werd gegeven door Karen Bebelaar.

Karen_Bebelaar_start_pluktuin_21_mei_2011

Onder een heerlijke zonnetje en de aanwezigheid van tal van genodigden en wijkbewoners werd de eerste fruitboom (een kers) geplant door Karen bebelaar. Er zijn er deze dag totaal 13 geplant (allemaal kers). In het najaar komen de overige bomen (appel, peer en pruim), En van elk soort een oude boom van rond de 20 jaar. De gehele dag door gingen er mensen, maar kwamen er ook regelmatig andere mensen kijken en helpen in de pluktuin. Voor de kinderen waren er allerlei activiteiten (ballonnen oplaten - ondanks de helium wilde het de lucht in gaan niet echt goed lukken), kleuren, zelf een taartje maken - dit ging er in als.....TAART! en de volwassenen konden gezellig een praatje maken, uitleg krijgen maar ook al helpen met het opbouwen van de pluktuin. We hopen nu dat velen zich in willen zetten bij deze opbouw. Dit zal zeker een jaar in beslag gaan nemen. Tot die tijd is de tuin dan ook nog niet elke dag toegankelijk. Op zaterdag tussen 14 en 16 uur zal er vanaf heden iemand aanwezig zijn, zodat u langs kan komen om de handen uit de mouwen te steken (uiteraard in eigen tempo), maar ook om tuingoederen die u niet meer gebruikt te komen brengen. Tevens kunt u al lekker proeven van de rijpe aardbeitjes op de pluktuin!  Kunt u niet op zaterdagen, mail ons, dan zorgen wij dat we een afspraak maken op een ander tijdstip. Laten wij deze fruitboomgaard tot een succes maken. Onder de rubriek foto albums vind u een fotocollage van de 21e mei.

 

 

 

 

 

 

 

 

INFO BIJEENKOMST DE PLUKTUIN SUCCES

Woensdag 27 april was er een info avond in het gebouw van de Educatieve tuin Essenburgsingel. De opkomst was goed. Aanwezigen  bleken enthousiast over het inrichtingsvoorstel waarbij op korte termijn rekening is gehouden met de inrichting van een fruitboomgaard, een ontmoetingsplek, een kruidentuin en een waterpartij. Op langere termijn zal de "PlukTuin" deel gaan uitmaken van het omvangrijke "Park Essenburg". Dit voor iedereen toegankelijke gebied kan prachtig aansluiten op de groene zone's. "PlukTuin" zal gedragen, gemaakt en onderhouden moet worden door buurtorganisaties en bewoners. Er is zeker ruimte ook voor recreatie. De tuin zal voor iedereen vrij toegankelijk zijn en kan gebruikt worden voor allerlei activiteiten zoals, Opzoomer festiviteiten, workshops, barbecues, markten, educatie, kindertheater, concerten etc. Een ieder met een leuk idee kan hiermee terecht op dit terrein. De informatie-avond was ook bedoeld om de buurtbewoners te betrekken bij de opbouw van de tuin. Elk initiatief is welkom en kan ertoe leiden dat het er alleen maar beter en mooier op kan worden. Op zaterdag 21 mei om 11 uur zal het startsein gegeven worden op het fruitboomgaard terrein. Onder het genot van een hapje en drankje zal het project van start gaan met de opbouw van de fruitboomgaard. Ieder die mee wil helpen is welkom. In eigen tijd en eigen tempo. Ook Cineac Delfshaven was aanwezig om verslag te doen (uitzending vanaf 9 mei - daarna op youtube te zien) - link:  http://www.youtube.com/watch?v=QF_0_HytGmU Vanaf minuut 25.32 een stukje over de info avond over de PLUKTUIN

Wilt u uw steente bijdragen, dan vernemen wij graag van u. Onder de foto's hebben wij nog een lijstje geplaatst met goederen die wij kunnen gebruiken.

IMG_0457

erik Wemmers - Xanne Maza (interview Cineac Delfshaven)

IMG_0464

bijeenkomst in gebouw educatieve tuin Essenburgsingel

IMG_0469

Elise Quaedvlieg (student Wageningen) Jorrit Noordhuizen (Scope) Rio Hollander (ProGroen)

IMG_0482

bewoners aanwezig op de info avond.

LIJSTJE van goederen die wij kunnen gebruiken:

tuingereedschap
bemeste tuinaarde
tuinbankjes
plantenbakken
picknicktafels
lantaarns
verlichting
zandbak/kinder speel attributen
planten
tuinslang
sproeikop
waterton
stoeltjes (die buiten kunnen blijven staan)
tafeltjes
fruitboompjes
klein fruit (fruitstruiken zoals framboos)
aardbeiplantjes
barbecue (liefst groot en stevig)
pallets
bielzen
tuinbeelden
ornamenten
etc.
 
Ook uw hulp in de vorm van helpen opbouwen van de tuin (in eigen tijd en tempo) en het ter beschikking stellen van uw bestelauto/busje om spullen op te halen is van harte welkom.
 
Het is ook mogelijk een fruitboompje of DE PLUKTUIN te sponsoren:
 
Maakt u uw bedrag over (o.v.v. uw naam - adres en t.g.v. DE PLUKTUIN) naar:
 
ING rek. nr. 3153775
stichting Bewonersorganisatie Het Nieuwe Westen
Pupillenstraat 56
3023 VW Rotterdam
 

 

 

 

MET UW HULP EN INZET KOMEN WE EEN HEEL EIND

Wat kunnen wij zoal gebruiken voor de fruitboomgaard "DE PLUKTUIN";

tuinstoeltjes (hout),

bankjes (hout),

plantenbakken,

planten,

tuingereedschappen,

tuinaarde,

picknicktafels,

verlichting

etc.

Tevens vragen wij hulp bij de opbouw, het ophalen van goederen/materialen, heeft u een aanhangwagen of bestelauto/busje en wilt u af en toe rijden, dan horen wij dit graag. Bent u erg handig en kunt u bijv. een tuinhuisje in elkaar zetten, laat het ons weten 

Het is ook mogelijk een financiele bijdrage te schenken (elk bedrag is welkom). Maakt u dit over naar rek. nr. 3153775 (ING) t.n.v. St. bewoners org. Nieuwe Westen o.v.v. PROGROEN "de PLUKTUIN" met vermelding van uw naam en adres.

 

 

 

CONTRACT tussen de pluktuin (progroen) en deelgemeente/SenR

Op maandag 4 aprill heeft progroen op de Looiershof het huurcontract ondertekend voor het gebruik van het al lang leegstaande terrein naast het oefenvel van JHR aan de RFC-weg/Essenburgsingel voor de fruitboomgaard "de pluktuin". Onder het genot van taart tekende mevr. Karen Bebelaar en leden van Progroen het contract.

IMG_8420                   IMG_8404

Het contract is in eerste instantie voor een periode van 3 jaar. Daarna kan er telkens een verlenging van 2 jaar worden afgegeven.  Een periode voor onbepaalde tijd is niet mogelijk om geen belemmering te vormen voor eventuele herontwikkeling (lees bouw!). Maar dat speelt nu niet. Wij proberen er samen met wie maar wil en kan een succes van te maken. Wij bedanken mevr. Karen bebelaar en Sport en Recreatie. Eind april/begin mei organiseren wij nog een info avond over de pluktuin. Hierover ontvangt bericht. (meer foto's in de rubriek foto's)                                                        

 

 

 

ROTTERDAM IDEE POSITIEF OVER INITIATIEF "DE PLUKTUIN"

rotterdam_idee_logo opzoomer-mee_logo

ProGroen heeft in het najaar van 2010 bij OPZOOMER MEE (Rotterdam Idee) het plan/bewonersinitiatief voor het starten van een fruitboomgaard (DE PLUKTUIN) op het al lang leegstaande terrein naast het oefenveld van JHR tussen de RFC weg en de Essenburgsingel ingediend voor het verkrijgen van een startersbedrag van 5000,-. In december 2010 werd ons medegedeeld dat ons plan een positieve beoordeling heeft gekregen van de jury van Rotterdam Idee. Binnenkort zal het bedrag van 5000,- worden overgemaakt voor DE PLUKTUIN. Dit is een enorme opsteker en wij kunnen nu eindelijk een gedeelte van ons alternatieve plan gaan waarmaken. U krijgt binnen kort meer informatie d.m.v. flyers, diverse media en spandoekborden. Wij hebben uw hulp bij de opzet en draaiende houden van deze PLUKTUIN heel hard nodig in de vorm van inzet, sponsoring van bijv. een fruitboompje en het schenken van nog bruikbare goederen (lijst zal eerdaags op onze site staan).

ROTTERDAM zal nog dit jaar een mooi en uniek initiatief rijker zijn. DE PLUKTUIN "van iedereen, voor iedereen"

 

TOESTEMMING/VERGUNNING VOOR DE PLUKTUIN

Na intensief overleg met de deelgemeente Delfshaven en dhr. Zwetsloot van Sport en Recreatie (beheerder/eigenaar van dit terrein) heeft ProGroen toestemming gekregen om op het leegstaande terrein naast het oefenveld ven JHR een fruitboomgaard (de pluktuin) te starten. De benodigde vergunningen (voor het plaatsen van een brug, thee/tuinhuisje en speelhuis) zijn aangevraagd (half januari 2011) bij de gemeente. Dit zal nog enige tijd in beslag nemen. Als de vergunningen binnen zijn zal ProGroen naar buiten treden met dit initiatief.

PROGROEN.

 

 

DE PLUKTUIN Essenburg/RFC-weg

pluktuin_website_1

 

Klik op de poster om meer te kunnen lezen over  "de pluktuin".

 

 Rotterdam-sneeuw-3maart-006.jpg

haan (fotografie Rio Hollander).jpg
voetbalveld (fotografie Rio Hollander).jpg
volkstuinen (fotografie Rio Hollander).jpg
eend (fotografie Rio Hollander).jpg