TROPISCHE VLINDER BIJ PLUKTUIN WAARGENOMEN!

Rotterdam - 15 juli 2013 - van een van onze vrijwilligers.

Afgelopen weekend is voor het derde achtereenvolgende jaar een uitzonderlijk tropische vlinder waargenomen rondom de pluktuin aan de RFC weg te Rotterdam.

Zo verlegen als de vorige ''Morpho Peleides'' waren, zo brutaal was 'de dame' die we afgelopen zondag op foto (en video) wisten vast te leggen.

Een van onze vrijwilligers heeft de uit Colombia afkomstige vlinder achtervolgd vanaf de Pluktuin totdat de vlinder vlak voor de ingang van een van de spoorwoningen aan de RFC-weg rustig ging poseren op een groot Hosta-blad en Klimop.

Vorig jaar was onze 'fotograaf' niet snel genoeg om een grotere versie van de Morpho Peleides te fotograferen. Dat was waarschijnlijk een mannetje omdat die aanzienlijk groter en veel feller van kleur was.

De spanwijdte van de vlinder varieert tussen de 8 en 20 cm. De Morpho Peleides leeft in totaal 115 dagen en drinkt o.a. de sappen van rottend fruit.

Morpho Peleides behoort de subfamilie Morpho-vlinders. Een uiterst opmerkelijke familie die wereldwijd faam heeft door bijzonder fel blauw gekleurde en licht weerkaatsende vleugels. Er zijn inmiddels tientallen soorten bekend. Morpho vlinders komen alleen voor in het neotropisch gebied, dit omvat het zuidelijkste deel van Florida, Mexico, Midden- en Zuid-Amerika.

Onderstaande foto's zijn opgestuurd naar de http://vlinderstichting.nl/ en wij kregen de volgende reactie:

"De Tropische uit Colombia afkomstige dagvlinder op de foto's die u ons toestuurde, is de Morpho peleides.

Zeer waarschijnlijk meegekomen met een Colombiaans schip als pop of als vlinder en hier gaan vliegen."

Dankzij De Pluktuin is biodiversiteit in dit gebied nu al verder aan het groeien, wat voor een jong project als dit al heel erg snel is!

We zijn benieuwd wat we nog meer mogen verwachten!

http://www.thuisindenatuur.nl/morpho-peleides/

http://en.wikipedia.org/wiki/Morpho_peleides

http://www.rainforest-alliance.org/kids/species-profiles/blue-butterfly

morpho_peleides1.jpg morpho_peleides2.jpg 

 

 

 

NN_in_de_verte-0025.jpg

drie_ballen (fotografie Rio Hollander).jpg
schaap (fotografie Rio Hollander).jpg
Moskee_in_avondlicht (fotografie Rio Hollander).jpg
Meeuw (fotografie Rio Hollander).jpg