Foto's

START AANLEG NATUURVRIENDELIJKE OEVERS

vrijdag 5 december zijn Hoogheemraadschap en Stadsbeheer begonnen met de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Een week geleden is de officiële start gegeven aan de Spoortuin zijde. Nu is de Pluktuin zijde aan de beurt. Eerst werden de pontons het water in getakeld. Daarna on de graafmachine het ponton op rijden. Bij de Pluktuin is er grond weggehaald om een mooi glooiende lijn te krijgen waar later water en oeverplanten geplant worden. Na het weghalen van de grond komt er eerst nog een laag zand op te liggen om de grond schraler te maken. Op verzoek van de Pluktuin ligt er nu naast het pontje van de Pluktuin een steiger die de lelijke buis, die voor onze sproei installatie nodig is, onder deze steiger wegwerkt. Hierop komen in het nieuwe seizoen allerlei potten te staan met daarin planten die passen bij de nieuwe oever. Op zaterdag 6 december is men verder gegaan met het afgraven voorbij de Pluktuin. Enkele wilgen moesten om, om een zo ecologisch mogelijke oever te krijgen. Ook hier komen later allerlei oeverplanten te staan. De wilgen blijven uiteraard liggen om de natuur zijn gang te laten gaan. Het gebied gaat steeds mooier worden, al is dat nu niet direct te zien. De natuur moet haar gang kunnen gaan.


 

DE PLUKTUIN IN WINTERSLAAP

Freek Geldof heeft deze foto's gemaakt (18 jan. 2014) van de pluktuin in winter slaap. Het ziet er altijd wat triest uit, maar de natuur zal weer tot volle pracht komen over nog maar een paar maandjes.


 

SUCCESVOLLE NLDOET DAG 17 maart 2012

Wat een heerlijk weer gehad op zaterdag 17 maart 2012 tijdens de NLDOET dag van het Oranje Fonds. Vanaf 11 uur tot 18 uur lekker bezig geweest met met name het eens goed schoonmaken van de RFC weg en er zijn vele klussen en klusjes gedaan in de fruitboomgaard DE PLUKTUIN aan de RFC weg. Tevens zijn er langs de RFC weg nieuwe planten (vlinderstruiken) geplant voor het kunnen aantrekken van vlinders en bijen (o zo belangrijk). De opkomst was echt overweldigend! De samenwerking tussen ProGroen en Buurt Bestuurt TOP!! Vele bewoners, de Roteb, eductaieve Tuin, Groen het Zelf (buurt kruidentuin Essenburgsingel), Stadstoezicht, de tuinders aan de RFC weg, Cineac Delfshaven , Jai Hind en nog vele anderen hebben de handen uit de mouwen gestoken. Veel oppervlakkig vuil is weggehaald, veel takjes en takken in de haksleaar gegaan - naar de Pluktuin gebracht zodat verder gewerkt kan worden aan het landwinningspoject in de tuin. Kinderen hebben op spelender wijs mee gedaan met het schoonmaken. Hieraan waren leuke prijzen verbonden (Buurt Bestuurt), en als extraatje kregen zij een bakje patat. Het is zo goed te zien dat mensen zelf hun buurt kunnen aanpakken, goed samenwerken en gaan voor iets gezamenlijks in hun wijk. De wijk is van ons allen en met dit soort dagen merk je dat dit leeft onder de mensen. Geen gezeur, gewoon lekker doen en bezig zijn en vooral ELKAAR LEREN KENNEN!! Onder het genot van hapjes en drankjes en een uitgebreide lunch en afsluitend met heerlijke soep en een drankjes is deze dag gerust ZEER SUCCESVOL te noemen. Er zijn mensen naar de tuin toe gekomen die er nog niet eerder geweest zijn. Langzaam aan merken wij dat de fruitboomgaard (de enige stadfruitboomgaard in Rotterdam met nu al 70 fruitboompjes - dit worden er in het najaar 100!!), steeds meer bekendheid krijgt. Heel belangrijk. Want ook deze tuin is er voor iedereen. Zowel om in te genieten, maar ook om mee te helpen daar waar nodig is. Ook nog leuk om te vermelden: vele boompjes hebben al bloesem knoppen - met een beetje geluk zullen deze knoppen uitgroeien tot mooie vruchten. Dan kunnen wij dit jaar niet alleen bramen en aardbeiden plukken, maar ook perzikken, appels, peren, kersen en pruimen.

NLdoet_fotos_17_maart_2012_013   NLdoet_fotos_17_maart_2012_043

VANAF 9 JUNI GAAT DE TUIN WEER ELKE ZATERDAG OPEN TUSSEN 14 EN 16 UUR en op verzoek en met diverse evenementen op andere tijdstippen. Deze dag gaan wij feestelijk vieren met live muziek en diverse workshops

NLdoet_fotos_17_maart_2012_071

 

sneeuw in NL 3 febr. 2012

Toch nog een witte laag over ons land achtergelaten; men noemt het "sneeuw". En dan ook al een aantal dagen flinke vorst. Dit kan nog enkele dagen aanhouden. De Essenburgsingel ligt er prachtig bij, geldt ook voor De Pluktuin. Hier enkele foto's (genomen op zaterdag 4 febr. 2012)

winterlandschap_Essenburgsingel_febr._2012_010

winterlandschap_Essenburgsingel_febr._2012_007

winterlandschap_Essenburgsingel_febr._2012_005

 

 

bollenplantdag/bigbags vullen 15 okt. 2011

Een fantastisch zonnige dag heeft er aan bij gedragen dat de bollenplantdag en het vullen van de bigbags voor de fruitboompjes, die in november geleverd worden, prettig verlopen is. Een leuke groep mensen hebben de handen uit de mouwen gestoken en de tuin weer een stukje mooier gemaakt. Dit was tevens de laatste dag voor de winterstop. Op 1 juni 2012 willen wij proberen op bepaalde dagen en tijdstippen open te zijn voor iedereen die wil komen helpen of gewoon gezellig wil vertoeven in de pluktuin. Tevens zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd. De oude lantaarn heeft nu echt zonne-energie verlichting. ProGroen lid Boy is druk in de weer geweest om de aangeschafte zonne-energie lamp te integreren in de uit begin 1900 daterende lantaarnpaal. Het werkt wel. Bij schemering ging de lamp aan. Helaas wel voor korte duur. De accu was waarschijnlijk te weinig opgeladen. Vandaag heeft het zonnepaneel de kans om wederom in veel zonlicht (weer een zonnige dag) op te kunnen laden en dan maar hopen............

bollenplanten-bigbags_vullen_oktober_2011_007bollenplanten-bigbags_vullen_oktober_2011_008_-_kopie

bollenplanten-bigbags_vullen_oktober_2011_012

bollenplanten-bigbags_vullen_oktober_2011_014

bollenplanten-bigbags_vullen_oktober_2011_057_-_kopie

bollenplanten-bigbags_vullen_oktober_2011_075bollenplanten-bigbags_vullen_oktober_2011_005

 

foto's start de pluktuin 21 mei 2011

Aan_het_kletsen-0085     Aan_het_kletswerken-0053   aan_het_kletswerken-0080

Aan_het_planten-0078     Aan_het_planten-0088    Aan_het_werk-0048

Aan_het_werk-0054   Aan_het_werk-0090    Elise-0066

Erik_Interview-0098   Gerard_Hans_en_dame-00272

hond_van_Carlas_zus-0023   Inge_en_Jorrit-0012   in_de_gaten_houden_kan_ook_altijd-0005

Jorrit_aan_het_werk-0063   Karen_en_de_prunus-0009   kids_aan_het_schrijven-0067

kids_met_fruitspies-0072   

 

contract ondertekening de pluktuin 4 april 2011

 IMG_8405

Peter Veer (Alterra Wageningen UR), Boy Fagnotti, Erik Wemmers (ProGroen), Karen Bebelaar (portefeuillehouder Kunst en Cultuur), Rio Hollander (ProGroen)

IMG_8412

(Karen bebelaar)

IMG_8420

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT DE BOLLEN MAAR UITKOMEN

Vorig jaar zijn we begonnen met het planten van voorjaarsbollen ( Essenburgsingel, RFC-weg en het JHR terrein -langs de singelkant). In het voorjaar van 2010 zag het er prachtig uit. We hadden de smaak te pakken en hebben een paar weken geleden overige plekken voorzien van bloembollen. Allen blijvende bollen (verwildering). In het voorjaar van 2011 moet het er hopelijk nog MOOIER uit gaan zien. De Keukenhof is het nog lang niet, maar wie weet in de toekomst.......!

iris_blauw narcissen blauwedruif

iris (100 bollen)          de narcis (1000! bollen)                                    blauwe druif (300 bolletjes)

 

ProGroen rapporteert op het Looiershof 27 mei 2010

Progroen_Rapportpresentatie_d.d._27-05-2010_32

Dhr. Consalves en mevr. Xanne Maza (Progroen)

Progroen_Rapportpresentatie_d.d._27-05-2010_4

Het eerste exemplaar "Progroen rapporteer"t rapport

Progroen_Rapportpresentatie_d.d._27-05-2010_2

Voor de officiele ontvangst nog even wachten; v.l.n.r.: Boy Fagnotti,

Xanne Maza, Aartjan Pronk, Fred Burggraaf (portefeuillehouder van o.a. burgerparticipatie)  en Erik wemmers.

Progroen_Rapportpresentatie_d.d._27-05-2010_15

Dhr Conalves lezend in ons rapport. 

dhr Carlos Gonçalves neemt ProGroen rapporteert in ontvangst

Donderdag 27 mei heeft Progroen op het Looiershof het eerste exemplaar van ProGroen rapporteert aangeboden aan deelgemeente voorzitter dhr. Carlos Consalves.

Progroen_Rapportpresentatie_d.d._27-05-2010_8

dhr. Carlos Consalves en Xanne Maza van ProGroen

Progroen_Rapportpresentatie_d.d._27-05-2010_34 foto's: Hans Breugel

Een bijbehorende poster bij de campagne van ProGroen

Het rapport (vanaf zaterdag 29 mei) te lezen in PDF bestand op deze website) is met grote inzet tot stand gekomen door actieve vrijwilligers van ProGroen. Het behelst zaken als de luchtkwaliteit, waterhuishouding, aanwezigheid van monumentale panden, flora en fauna etc. Maar zeker zo belangrijk is het peidooi om dit gebied tussen de Essenburgsingel en de RFC weg groen te houden en hier geen bouw toe te staan. In het najaar komt Alterra Wageningen UR met een rapport waarin het alternatieve plan van Progroen voor dit gebied (zie rubriek plan ProGroen) op haalbaarheid wordt getoetst. Het gebied moet toegankelijk worden voor alle bewoners in deze wijk, maar zeker groen blijven.

 

 

OOK 'STELLERS ZEEAREND' KIEST VOOR PROGROEN!

Op donderdag 18 februari 2010 heeft een van de twee in Blijdorp logerende 'Stellers Zeearenden' een uitstapje gemaakt in Rotterdam.  De indrukwekkende vogel ontsnapte door een gat in de nok van de volière. Het gat was waarschijnlijk ontstaan door vorstschade.

stelllers_zeearend_rob stellers_zeearend_rob3

De roofvogel met een spanwijdte van zo'n tweeëneenhalve meter voelde zich goed thuis in de groene 'ProGroen strook' tussen de Essenburgsingel en de RFC-weg. Zij liet zich zelfs enige tijd bewonderen in een boom terwijl we deze foto's konden maken.

Volgens een van de verzorgers in Blijdorp is het jachtinstinct bij haar nog prima aanwezig aangezien kleine vogels die soms de grote volière binnendringen zich heel snel weer uit de voeten moeten maken als de Zeearenden hen hebben opgemerkt.
In de groene 'ProGroen strook' aan de RFC-weg leven veel wilde konijnen en (zee)vogels die een uitstekende voedingsbron zijn voor deze dame. Opmerkelijk was dat, telkens zodra de zeearend ging vliegen, alle andere vogels gingen samenwerken om haar proberen te verjagen. Een 'wolk' van meeuwen, kraaien, eksters en andere vogels vloog telkens boven en achter haar aan om hun territorium veilig te stellen.
Ook de politie kon haar geen angst inboezemen; ze heeft zelfs enige tijd op het dak van een politiebusje gezeten.

stellers_zeearend_politiebusje stellers_zeearend_rob2

Helaas is haar verblijf bij ons van korte duur geweest, want op zondagochtend hebben medewerkers van Blijdorp haar een vis met verdovingsmiddel toegeworpen toen zij was neergestreken naast de Van Nelle Fabriek aan het water.

Van alle zeearenden is de Steller de grootste. Van kop tot staart kunnen de vrouwtjes wel 110 centimeter worden. Deze zwartachtig bruine roofvogels hebben een gele snavel. De veren op de staart, schouders en poten zijn wit.  De grootste gemeten spanwijdte is 280 centimeter en het grootste gewicht bijna negen kilo. Zij komt voor in Oost-Azië, voornamelijk de kusten van Japan, Rusland en China. Ze grijpt haar voedsel op zee of uit zoet water; zeevis, zalmen, karpers, zeevogels, maar ook kadavers.

http://www.ad.nl/ad/nl/1423/bizar/video/detail/464880/Zeearend-ontsnapt-uit-Diergaarde-Blijdorp.dhtml

 

 

BEZOEK WETHOUDER LAMERS 12 FEBR. 2010

ali_unal-progroen_leden5

Ali Unal (midden), Progroen leden Erik Wemmers (links) en Xanne Maza( rechts), CDA kandidaten Delfshaven Mustafa Celik (uiterst links).en John van Wijgerden (uiterst rechts)

mevlana_moskee6

De politie heeft ook spreekuur in de Mevlana moskee.

mevlana_moskee_gebedsruimte6

De deligatie met wethouders Peter Lamers bracht ook een bezoek aan de gebedsruimte alwaar wij van dhr. Ali Unal tekst en uitleg kregen.


 

De gansjes groeien (12-05-2009) 

de Essenburgsingel; "zo mooi in de lente"

volop lente op de singel

het paradijs op aarde is hier!

zo prachtig op de vroege ochtend  (donderdag de 23e april 2009)

moederziel alleen. Al vier dagen zwemt dit jonge eendje rond in de singel

Jonge Nijlgansjes zwemmen al weer  vrolijk rond

Pa en ma met kroost

zo heerlijk rustig (23/04/2009)

 

Jaarlijkse singel bezoekers; de Nijlgans

Ook dit jaar kunnen wij weer een paartje Nijlganzen verwelkomen. Blijkbaar hebben zij het erg naar hun zin.

 

 

Wintertuin RFCweg

 

Intensief gebruik van de voetbalvelden


 

Ooievaar stel.

Zo nu en dan krijgen wij bezoek op de voetbalvelden van JHR van een Ooievaarpaartje. Zo ook deze keer

. .

 

Wilgen gesnoeid

no nameNa vele jaren van over en weer bellen door bewoners, met de gemeente en andere instanties, over het maar niet snoeien van de VERWAARLOOSDE wilgen langs de singel, kan ProGroen u nu mededelen dat het snoeien eindelijk gedaan is, door Sport en Recreatie.


Met dank aan  Erik Wemmers van ProGroen
 

Een thuis met uitzicht

Het prachtig uitzicht, seizoen plaatjes.

 Moskeespiegeling-0086.jpg

haan (fotografie Rio Hollander).jpg
Essenburgsingel (fotografie Rio Hollander).jpg
spiegeling (fotografie Rio Hollander).jpg
fietspadeinde (fotografie Rio Hollander).jpg