OOK 'STELLERS ZEEAREND' KIEST VOOR PROGROEN!

Op donderdag 18 februari 2010 heeft een van de twee in Blijdorp logerende 'Stellers Zeearenden' een uitstapje gemaakt in Rotterdam.  De indrukwekkende vogel ontsnapte door een gat in de nok van de volière. Het gat was waarschijnlijk ontstaan door vorstschade.

stelllers_zeearend_rob stellers_zeearend_rob3

De roofvogel met een spanwijdte van zo'n tweeëneenhalve meter voelde zich goed thuis in de groene 'ProGroen strook' tussen de Essenburgsingel en de RFC-weg. Zij liet zich zelfs enige tijd bewonderen in een boom terwijl we deze foto's konden maken.

Volgens een van de verzorgers in Blijdorp is het jachtinstinct bij haar nog prima aanwezig aangezien kleine vogels die soms de grote volière binnendringen zich heel snel weer uit de voeten moeten maken als de Zeearenden hen hebben opgemerkt.
In de groene 'ProGroen strook' aan de RFC-weg leven veel wilde konijnen en (zee)vogels die een uitstekende voedingsbron zijn voor deze dame. Opmerkelijk was dat, telkens zodra de zeearend ging vliegen, alle andere vogels gingen samenwerken om haar proberen te verjagen. Een 'wolk' van meeuwen, kraaien, eksters en andere vogels vloog telkens boven en achter haar aan om hun territorium veilig te stellen.
Ook de politie kon haar geen angst inboezemen; ze heeft zelfs enige tijd op het dak van een politiebusje gezeten.

stellers_zeearend_politiebusje stellers_zeearend_rob2

Helaas is haar verblijf bij ons van korte duur geweest, want op zondagochtend hebben medewerkers van Blijdorp haar een vis met verdovingsmiddel toegeworpen toen zij was neergestreken naast de Van Nelle Fabriek aan het water.

Van alle zeearenden is de Steller de grootste. Van kop tot staart kunnen de vrouwtjes wel 110 centimeter worden. Deze zwartachtig bruine roofvogels hebben een gele snavel. De veren op de staart, schouders en poten zijn wit.  De grootste gemeten spanwijdte is 280 centimeter en het grootste gewicht bijna negen kilo. Zij komt voor in Oost-Azië, voornamelijk de kusten van Japan, Rusland en China. Ze grijpt haar voedsel op zee of uit zoet water; zeevis, zalmen, karpers, zeevogels, maar ook kadavers.

http://www.ad.nl/ad/nl/1423/bizar/video/detail/464880/Zeearend-ontsnapt-uit-Diergaarde-Blijdorp.dhtml

 

 

Moskeespiegeling-0086.jpg

gieter (fotografie Rio Hollander).jpg
schaap (fotografie Rio Hollander).jpg
spiegeling (fotografie Rio Hollander).jpg
eend (fotografie Rio Hollander).jpg