Mediaknipsels

Meer macht voor burgers

NOS 24 augustus 2016

CU en PvdA: meer macht voor burgers;

PvdA en ChristenUnie willen dat wettelijk wordt vastgelegd dat burgers makkelijker overheidstaken, zoals ouderenzorg en inrichting van de buurt, kunnen overnemen. De partijen hebben een initiatiefnota geschreven, die ze in het actualiteitenprogramma EenVandaag presenteren.

De partijleiders Samsom en Segers pleiten voor een 'uitdaagrecht' voor burgers. Dat houdt in dat een samenwerkingsverband van burgers voorrang moet krijgen bij een gemeentelijke aanbesteding.

Bureaucratie

"Mensen hebben heel veel plannen, maar lopen tegen bureaucratie op, of de overheid zegt: wij doen het wel voor u. Wij willen de mensen nu de mogelijkheid geven om het heft in eigen hand te nemen. Het is een ook een antwoord op de scepsis in de samenleving over overheid en politiek", zegt Segers.

PvdA-leider Samsom zegt: "Burgers krijgen letterlijk een streepje voor in de wet. Als er een project ontwikkeld wordt, krijgt een burgercoöperatie voorrang op de grote multinationals, omdat er een meerwaarde zit in het feit dat mensen het zelf doen". Op zo’n manier kunnen bijvoorbeeld burgers die zelf hun energie willen opwekken, makkelijker concurreren met het bedrijfsleven.

De partijen hopen dat het op deze manier makkelijker wordt voor burgers om overheidstaken op zich te nemen.

 

 

de Pluktuin in de scheurkalender 24 sept 2015

 

KRANTARTIKEL START PLUKTUIN

 

De Pluktuin in NCR "buitenkijken" za. 8 aug 2015

 

de havenloods 4 febr. 2015

 

schoonmaakactie Essenburgpark in de krant 4-2-15

 

RD 30 juni 2014

 

BRUSSEL bezoekt de PLUKTUIN

brussel
 

SEIZOENS OPENING PLUKTUIN - CINEAC TV

Hieronder een filmpje van Cineac tv Delfshaven over het kleurrijk festival/seizoensopening de Pluktuin (elke zaterdag tussen 14 en 16 uur). Ondanks het herfstachtige weer is deze dag toch nog een redelijk succes geworden. Klik op het plaatje om het filmpje te zien:

logo_cineac_Delfshaven

 

PARASOL BESCHILDEREN WORKSHOP - Cineac tv

Op zaterdag 26 mei heeft Cineac TV in de pluktuin een reportage gemaakt van de parasol schilderen workshop. Klik op de link om het filmpje te bekijken op 18:20 min.

logo_cineac_Delfshaven

 

GEEF BURGERS DE RUIMTE!

ProGroen pleit al vanaf haar start bij de politiek om burgers meer vrijheid te geven en vooral te VERTROUWEN bij bewoners initiatieven. Burgers kennen de buurt/omgeving. Er kan uiteraard iets fout gaan of niet helemaal volgens plan verlopen, maar bij allerlei projecten/initiatieven die door de overheid worden gestart gaat er in de praktijk ook heel vaak iets mis. Hieronder een nieuwsbrief (bron: rijksoverheid) die hierop uitstekend aansluit:

Minister neemt rapport 'Loslaten, vertrouwen, verbinden' in ontvangst.

‘Zorg dat actieve en gedreven burgers niet vastlopen in logge systemen en organisaties. Laat de controle los en geef onze initiatieven de ruimte.’ Dat is de voornaamste oproep die volgt uit een reeks bijeenkomsten met betrokken Nederlanders. De gebundelde resultaten zijn woensdag 28 maart aan minister Spies van Binnenlandse Zaken overhandigd. Socires, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de Nationale Postcode Loterij en Stichting DOEN namen het initiatief

Het initiatief ‘Binding’ geeft antwoord op de veelomvattende vraag: hoe kan vorm en inhoud worden gegeven aan maatschappelijke binding in een land waar het goed toeven is voor alle inwoners? De concrete antwoorden op deze vraag zijn tot stand gekomen in acht workshops, waar een breed debat plaatsvond met mensen uit de praktijk.

Verandering van mentaliteit

Nederlanders nemen graag initiatief tot bindende activiteiten en willen daarvoor verantwoordelijkheid dragen. Maar daar willen zij wel de ruimte en het vertrouwen voor krijgen. De bijeenkomsten geven aan dat om mensen te binden, de focus niet moet liggen op systemen, waarmee beleidsmakers graag werken, maar juist op de mensen die met oog voor hun omgeving te werk willen gaan.  De overheid zou dit meer moeten faciliteren. Voor het stimuleren van deze mentaliteitsverandering is leiderschap nodig.

Minister Spies: “Ik ervaar een grote onderstroom in de samenleving van mensen die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen woon- en leefomgeving of hun vereniging. Ik ben erg onder de indruk van de positieve energie van deze mensen. Een overheid die vertrouwen geeft, loslaat en daardoor verbinding tot stand brengt, sluit heel erg aan bij wat mijns inziens nodig is.”

Resultaten bruikbaar in praktijk

De gepresenteerde resultaten zal de WRR gebruiken in haar advies ‘Vertrouwen in de burger’, dat naar verwachting in april aan het kabinet wordt aangeboden.

Socires kan de uitkomsten inzetten bij haar activiteiten voor duurzame maatschappelijke vernieuwing.

De Nationale Postcode Loterij en Stichting DOEN, die initiatieven op het gebied van sociale cohesie steunen, zullen de resultaten van het initiatief gebruiken bij het maken van verantwoorde keuzes voor steun aan goededoelenorganisaties. Sigrid van Aken, managing director Postcode Loterij: “Deze uitkomsten zijn voor ons zeer bruikbaar bij het maken van de juiste afwegingen voor financiële steun. Zo dragen wij sinds kort bij aan het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken en aan vrouwenplatform WOMEN Inc vanwege hun aandacht voor samenhang en participatie in Nederland.”

 

MILIEUTV DELFSHAVEN bij NLDOET dag

Zaterdag 17 maart heeft milieuTV opnames gemaakt tijdens de NLDOET/Oranje Fonds dag in de pluktuin en de FC weg. Klik op het logo en bekijk het filmpje.

milieutv_logo

 

CINEAC DELFSHAVEN 21 jan. 2012

logo_cineac_Delfshaven

http://www.youtube.com/watch?v=jcECrmegmwM&feature=player_embedded#t=29s

klik op de link om filmpje te bekijken

 

cineac delfshaven tv - 14 oktober 2011

klik op link - afbeelding om het filmpje te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=JrDYKQGZdtw&feature=player_detailpage#t=816s

logo_cineac_Delfshaven

 

AD artikel over oude stationgebouwen Beukelsdijk

AD juli 2011:

Scannen0013

 

De Pluktuin opening bij Cineac Delfshaven

Ook aandacht voor het startsein van de pluktuin op Cineac Delfshaven (klik op link vanaf 3 juni 2011)

logo_cineac_Delfshaven

 

DE PLUKTUIN op radio RIJNMOND

Op zaterdag 21 mei is in het radio programma "Chris natuurlijk""  op radio Rijnmond aandacht besteed aan de start van de fruitboomgaard "de Pluktuin" (klik op plaatje om uitzending te beluisteren - vanaf 34.15 minuten).

Chris_Natuurlijk_radio_Rijnmond

 

UITZENDING "DE STRAAT"

Regio_tv_logo

Dinsdag 22 juni was Progroen te zien in het tv programma "de Straat" van Roel Pot.
Als u op de onderstaande zwarte vak klikt kunt u het tv programma bekijken.

Regio_tv_opnames_Roel_Pot_004

  

ProGroen in "De Nieuwe" 11 april 2010

DeNieuwe_11_april_2010
 

STADSBIOLOGEN (bron Metro)

stadsbiologen_metronieuws
 

STADSBIOLOGEN

Journalist Wouter Scheepstra van het dagblad Metro heeft een interview gehad met Remko Andeweg en Garry Bakker. Twee stadsbiologen. Een leuk artikel om te lezen. U kunt het vinden in onze rubriek "mediaknipsels". Uiteraard gaat ProGroen contact met beide heren opnemen om ons groene gebied onder de aandacht te brengen.
 

ASTMA FONDS

snelweg
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 wil het Astma Fonds dat gemeenten werk maken van gezonde buitenlucht.
Plaatselijke overheden krijgen informatie over maatregelen langs drukke verkeerswegen, voor fietsers, in het eigen wagenpark of rond scholen en zorginstellingen.
Het Astma Fonds zal na de verkiezingen alle nieuwe colleges van Burgemeester & Wethouders benaderen met tips voor gezonde lucht.

Houd in februari de website van het Astma Fonds goed in de gaten voor meer informatie: www.astmafonds.nl

 

 

GROENONDERZOEK 2008

gview
klik op het plaatje om dit rapport in PDF bestand te lezen (34 pag.)


 

ARTIKEL UIT DE HAVENLOODS 16-09-09

Uche, uche, uche!: Rotterdam brengt uw gezondheid ernstige schade toe

De Havenloods Noord
  • 16 sep 2009
ROTTERDAM - De gezondheid van de Rotterdammers laat te wensen over. De gemeente Rotterdam en het Erasmus MC slaan nu de handen ineen om de stad topfit te maken.

Rotterdam heeft een hoger sterftecijfer dan de rest van Nederland. Volgens hoogleraar Lex Burdorf houden Rotterdammers er een ongezonde levensstijl op na. "We roken en drinken meer en bewegen te weinig. Daarnaast hebben we last van luchtverontreiniging, depressies en telt de stad relatief veel laagopgeleiden"
De gezondheidscoalitie gaat zich vooral richten op preventieve gezondheidszorg voor ouderen, versterking van de huisartsenzorg en wijkgerichte aanpak van gezondheidsachterstanden. Het Erasmus MC moet fungeren als denktank voor de huisartsen. Burdorf: "We gaan kijken wat wel werkt en wat niet en we verzamelen goede voorbeelden. Dat is hard nodig voor vernieuwing in de zorg."

En dit is dan het zoveelste negatieve bericht over de leef/woonkwaliteit in Rotterdam. Maar, er komt weer een denktank!! Er zal wel weer heel wat afgepraat worden.

 

"toch even in de gaten houden"!

Het is een al ouder artikel (2008). Maar onder onze medestanders van ProGroen blijft dit artikel toch hangen en komt men regelmatig met vragen naar ons hoe het ervoor staat betreffende onderstaande plannen. Het gaat ProGroen er niet om wie hier wil bouwen en welke bouw er zou moeten komen, - Wij willen GEEN ENKELE bouw! Wij willen voor onszelf en uiteraard voor onze achterban uitzoeken hoe het staat met deze plannen. Per slot van rekening is NS poort nu in gesprek met de Rotterdamse gemeente over de NS grond. Mocht de gemeente overgaan tot aankoop, dan doet men dit niet om het er jaren lang zomaar te laten liggen.

Plan voor 'Marokkaanse' buurt in Rotterdam

10.12.08 (bron: Binnenlands bestuur -Kluwer)

Een wijkje vol Marokkaanse riads in Rotterdam. Over 'acht á tien' jaar zou het zover moeten zijn, dan zou het project Le Riad moeten worden opgeleverd. Niet alleen de nieuwe Marokkaanse middenklasse maar ook autochtone Rotterdammers zouden interesse hebben in zo'n mediterrane buurt.

Sober
Het plan voor Le Riad komt van Abderrahman Hassani Idrissi en Abdel Salhi. Zij hebben eerder in Delfshaven een soortgelijk project ontwikkeld. Daar zijn een kleine honderd woningen in mediterrane stijl gebouwd: Le Medi. Ook in Rotterdam zou het om een buurtje van ongeveer honderd woningen gaan. Hier is gekozen voor 'riads': Marokkaanse woningen met een patio met zuilen, arcades en op het dak tuinen en terrassen. 'De buitenkant wordt sober, de binnenkant decoratief,' zegt Hassani.

 

Zorg
Voor de ontwikkeling van het project spreken de initiatiefnemers met Humanitas, dat al interesse heeft getoond. Mogelijk kan Le Riad worden ingepast in een groter nieuwbouwproject van de welzijns-, zorg- en wooninstelling. Ook woningcorporatie Woonbron kijkt met interesse naar de plannen.

Geen Marokkaanse enclave
De Rotterdamse politiek benadrukt op verschillende toonhoogte dat er geen 'Marokkaanse enclave' moet ontstaan. Henk Sonneveld van Leefbaar Rotterdam zit 'absoluut niet te wachten' op een buurt vol riads als die in de eerste plaats aantrekkelijk zullen zijn voor Marokkanen. 'Bij een bejaardenhuis voor een bevolkingsgroep kan ik me nog wat voorstellen, maar verder moet je niet voor een speciale groep bouwen,' zegt Sonneveld. De PvdA, waarvoor Abdel Salhi deelraadslid is, heeft volgens raadslid Metin Çelik juist een 'warm hart' voor multiculturele architectuur. Toch zou ook Çelik het project als mislukt beschouwen als het enkel zou worden bewoond door Rotterdammers met mediterrane achtergrond.

 

Middenklasse
De initiatiefnemers zijn zich zeer bewust van de 'politieke gevoeligheden' rond het project. Hassani benadrukt dat Le Midi een gemengde groep bewoners heeft: 'Een kwart heeft een mediterrane achtergrond, er is een enkele Surinamer en Antilliaan, en ongeveer driekwart is autochtoon.'  Concentratie van een etnische groep is niet aan de orde volgens Hassani. Wel wijst hij erop dat er een nieuwe middenklasse van Turken en Marokkanen ontstaat en dat het goed is om ook voor hen te bouwen.

 

Investeren
Het plan voor Le Midi voorziet ook in een 'Huis voor Culturen', een ontmoetingsruimte met onder meer ruimte voor debat. De Marokkaanse overheid is volgens Hassani in principe bereid om hierin te investeren. Leefbaar Rotterdam keurt dat resoluut af: 'Laat ze in hun eigen land investeren.' Volgens de PvdA is 'iedereen vrij' om te investeren, maar inhoudelijke invloed door Marokko vindt ook de PvdA onwenselijk.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

De Nieuwe "vogelhuisjes dag"

 

Meer stikstof in de lucht

Rotterdam - Op verschillende verkeerslocaties in Rotterdam waren de stikstofdioxideconcentraties in 2008 erg hoog. De jaargemiddelde concentraties overschrijden de norm die in 2015 moeten worden gehaald. Dit blijkt uit de DCMR milieudienst Rotterdam-Rijnmond rapportage 'Lucht in cijfers 2008.

Uit de rapportage komt wel naar voren dat de concentraties de afgelopen tien jaar stabiliseren. Ondanks maatregelen dalen de concentraties echter niet.

De fijnstof concentraties zijn in 2008 wel verder gedaald, in geen van de meetlocaties is de norm overschreden. De waarnemingen aan fijnstof laten een structurele daling zien.

Dat de stikstofdioxideconcentraties niet lager worden heeft 2 oorzaken.

De eerste oorzaak  is de toename van de directe stikstofdioxide-uitstoot van het verkeer. De tweede oorzaak is dat door verbrandingsprocessen veel stikstofmonoxide in de lucht zit. Stikstofmonoxide wordt door zonlicht omgezet naar stikstofdioxide.

[Bron: Weekblad ‘De Echo’]

 

 
 

Naar Grolloo

Lees meer...
 

AD 11 juni 2009

Weg uit Rijnmond vanwege herrie en vuile lucht

ROTTERDAM - Vuile lucht en herrie bedreigen de Rijnmond.
Hoogleraar milieukunde Wim Hafkamp van de Erasmus Universiteit Rotterdam stelt dat de regio alleen aantrekkelijk kan blijven als woon- en werkgebied als er flink wordt geïnvesteerd in een beter milieu.

Nu al is het zo dat bewoners de regio ontvluchten, om zich in een gemeente met schonere lucht en minder lawaai te vestigen. Het betreft vaak personen met gezondheidsklachten, zoals aandoeningen aan de luchtwegen. Jaarlijks komen honderden mensen in het ziekenhuis terecht als gevolg van kortstondige, hoge concentraties ozon en fijnstof in de lucht.

In opdracht van het project Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam (MSR) - de jaarlijkse milieubarometer - blikt Hafkamp vooruit op het milieu in de komende vijftien jaar. Zijn conclusie is dat de problemen met geluid en fijnstof alleen maar zullen toenemen.
 

SAMEN, LEVEN & GROEN

klik op de afbeelding om het boekje (PDF) te lezen.

bron/tekst: Netwet Groen; een initiatief van ASW, Forum en Alterra Wagenigen UR.

Mooie en oude bomen, speelmogelijkheden voor kinderen, ruimte om elkaar te ontmoeten. De gebruiksmogelijkheden en de kwaliteit van openbaar groen zijn belangrijke onderwerpen voor iedereen die in een stad woont. Het weinige openbaar groen of de gemeenschappelijke binnentuin is de publieke buitenruimte dicht bij huis. Het samen dromen, denken en werken aan het verbeteren van de inrichting en beheer van het groen kan een belangrijke rol spelen in het "samen leven" in de stad.

Dit is een voorbeeld van wat ProGroen met de alternatieve plannen voor het gebied RFC/Essenburgsingel voor ogen heeft. U zult het ook allemaal terug vinden in het alternatieve plan rapport waaraan gewerkt wordt.  Wij zullen de (deel)gemeente en politiek moeten overtuigen dat bouwen hier GEEN optie is, maar het behouden van het groen en het gebied aantrekkelijker maken voor de gehele buurt WEL een optie is! Lees het boekje eens rustig door (plaatje aanklikken), het is de moeite waard.

 

 

 

 

 

 

 

AD artikel (scan) d.d. 3 juni 2009

Zie ook de brief van ProGroen aan Humanitas d.d. 18/03/2009 (rubriek nieuws; "Gerucht deels waar"). Toch zal ProGroen allert blijven betreffende eventuele bouwplannen hoe klein of groot en van wie dan ook!

 

 

 

 

 

 

 

VEERTIG VOGELHUISJES OP DE SINGEL

klik op foto voor artikel in de Echo 

 

bewonersgroep wil groene buffer behouden. (Foto LW) tekst: Aartjan Pronk

ROTTERDAM - Dankzij de bewonersgroep Pro Groen hangen er veertig nestkastjes in de bomen aan de Essenburgsingel. Met deze actie wil Pro Groen een signaal afgeven richting politiek om de groene buffer tussen het spoor en de singel onberoerd te laten. De buurt hoopt op steun van politieke partijen.

De bewoners koesteren het laatste beetje groen in een druk bevolkte wijk Het Nieuwe Westen. Maar Stichting Humanitas en de Nederlandse Spoorwegen ontwikkelen bouwplannen in hetzelfde gebied waar het huidige bestemmingsplan nog voorziet in een groene en recreatieve omgeving. 'Dat willen we graag zo houden' zegt Pro Groen woordvoerder Erik Wemmers. Met de actie van afgelopen zaterdag waaraan veel kinderen en buurtbewoners meewerkten werd duidelijk dat hij op veel bijval kan rekenen. Wemmers: 'Nu maar hopen dat onze zelf gefabriceerde nestkastjes snel bewoond zullen worden.'

 

 

GROENLINKS BOMEN PLAN

PLAN VOOR 100.000 STADSBOMEN

bron: AD dinsdag 19 mei 2009.

klik op de foto als u het bomenplan wil lezen (PDF bestand)

Rotterdam - In de komende 30 jaar moet Rotterdam er 100.000 bomen bijkrijgen. Dat wil Groenlinks dat het "100.000 bomenplan" woensdag overhandigt aan wethouder Peter Lamers voor buitenruimte. De partij wil de 100.000 bomen vooral aanplanten in binnenstad en in de stadswijken.

In Rotterdam staan 550.000 bomen. Minder dan 1 boom per inwoner merkt raadslid Arno Bonte op. De meeste bomen staan in het Kralingse bos, parken en langs de Rottemeren. In de helft van de straten is nauwelijks of geen boom te bekennen. Daar wil Groenlinks verandering in brengen door de komende 30 jaar 3300 bomen per jaar aan te planten.

Bonte wil ook dat het nieuwe bomenbestand gevarieerder wordt dan nu. Daarmee beperk je boomziektes en massale kaalslag als ze door ziekte of ouderdom allemaal gelijktijdig worden gekapt. Groenlinks wil meer snelgroeiende populieren, groenblijvende naaldbomen en fruit en bloesembomen die in het voorjaar bloeien.

De gemeenteraad heeft al eerder gezegd dat Rotterdam er groener op moet worden. In september zal de wethouder zijn visie ontvouwen over het openbaar groen in de stad.

Commentaar van ProGroen op dit artikel:

Juist dit soort aanbevelingen van Groenlinks, maar ook het standpunt van de gemeente(raad) Rotterdam dat Rotterdam groener moet worden, geeft ons steun in het tegengaan van bouw op ons stuk groen! Afwachten in hoeverre de Rotterdamse politiek ECHT in groen durft te investeren en het niet alleen bij mooie woorden blijft! De fruit en bloesembomen sluiten uitstekend aan bij een onderdeel in het alternatieve plan van ProGroen om een fruitboomgaard aan te leggen in ons gebied (Progroen werkt op dit moment aan een alternatief rapport waarin dit idee uitvoerig zal woren belicht).

 

Zo staan wij in de Nieuwe

 

Ook jongeren verbeteren de buurt!

Meer lezen? ga naar http://www.mijnmaasstad.nl/ Noordergids

 

 

"tussen de bomen" (plaatje aanklikken)

 

Elke Rotterdammer heeft recht op groen in de buurt."

SP Rotterdam :: Nieuws
 

Hou het Jan Eleveld groen

02-12-2008 • Als het aan het college ligt wordt het Jan Eleveld alsnog gedeeltelijk bebouwd. Zo staat te lezen in de concept visie voor de Kop van Feijenoord, waarover de gemeenteraad binnenkort beslist. De SP wil dat het Jan Eleveld groen blijft en een wijkpark voor de bewoners wordt. SP-raadslid Leo de Kleijn stelde daarom de schriftelijke vraag wat de financiële consequenties zijn als bij de ontwikkeling van de Kop van Feijenoord het park tot wijkpark wordt gemaakt.

 

Bebouwing van het terrein kan in de papieren lopen, omdat de spoortunnel er onderdoor loopt. Daarom wil de SP weten wat het de stad scheelt als er op het Jan Eleveld niet gebouwd gaat worden.

De SP pleit al langer voor het groen houden van het stukje Noordereiland, dat de bewoners begin dit jaar omdoopten tot 'Ons Park'. Dat deden ze nadat ze het braakliggend terrein hadden omgetoverd in een wijkpark, door zelf bomen en groen te planten. SP-raadslid Leo de Klein: "Als het aan ons ligt wordt 'Ons Park' helemaal niet bebouwd, ook niet gedeeltelijk. Het Noordereiland staat al zo vol met steen, daar hoeft niet nog meer bij."

De gemeente moet met de bewoners om de tafel gaat zitten, vindt de SP, om te zien hoe hun wijkpark in de nieuwbouwplannen in te passen is. De Kleijn: "Het is juist goed als bewoners van een wijk zelf initiatieven ontplooien om met het groen in de buurt aan de slag te gaan. Dat moet de gemeente juist ondersteunen. Elke Rotterdammer heeft recht op groen in de buurt."

 

 

Deelgemeente Delfshaven bijeenkomst 10 dec. 2008

Havenloods 24-12-2008
 

uw buurt schoon en heel

 

Gebiedsvisie

 

Krachtwijken Initiatieven bewoners

Bewoners spelen een belangrijke rol in hun wijk. Ze hebben invloed op de sfeer en uitstraling van hun buurt en kunnen er een positieve bijdrage aan leveren. Het ministerie van VROM/WWI wil bewoners stimuleren om betrokken te zijn bij hun wijk. De minister trekt in 2008 20 miljoen euro voor bewonersinitiatieven uit. In de periode 2009 tot en met 2011 komt daar nog eens 75 miljoen bij.

Hoe en waar wordt het geld ingezet?

De minister investeert deze 95 miljoen euro in 31 gemeenten, waaronder 18 gemeenten met krachtwijken om bewonersinitiatieven te stimuleren, Een groot aantal gemeenten werkt al enige tijd met bewoners- of wijkbudgetl Zij kunnen nu ook kiezen om dit geld via het zogenaamde voucher (waardebonnen) systeem bij bewoners terecht te laten komen. Bewoners kunnen via dit systeem heel eenvoudig een plan indienen om hun eigen buurt te verbeteren. Bijvoorbeeld voor een speelplaats, een ophaalactie voor zwerfafval, bejaardengymnastiek, een wijktheaterproductie, een stel bloembakken, of een huiskamer voor ouderen.

Voor en door bewoners

Bewoners weten als geen ander wat er leeft in hun buurt. Ze ervaren dagelijks de plezierige en minder leuke kanten van hun wijk. Door te luisteren, te kijken, een praatje te maken met buren of andere bewoners Kortom, door te leven in hun wijk. Zo zijn bewoners vaak ook goed op de hoogte van de wensen en behoeften van andere mensen uit de wijk. De miljoenen van de minister maakt het bewoners mogelijk om deze wensen te realiseren. Zo ontstaat er financiële ruimte om wijken te creëren die er zijn vóór bewoners, maar die ook worden verbeterd dóór bewoners.

Goed voor draagvlak, leefbaarheid en sociale samenhang

Actieve bewoners voelen zich betrokken bij hun wijk. Bovendien kunnen zij ervoor zorgen dat ook andere mensen in de wijk meer bij elkaar betrokken raken. Want of het nu gaat om een speeltuin, een schaaktoernooi of een buurtrestaurant: bewoners treffen elkaar bij dit soort initiatieven. Daarnaast zouden bewonersinitiatieven kunnen leiden tot een betere samenwerking tussen bewoners en de gemeenten. Beide partijen spelen immers een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijk.

Het vouchersysteem in een notendop

Via het vouchersysteem kunnen bewoners écht zelf beslissen wat er met het geld gebeurt. Ze kunnen met het systeem op een eenvoudige manier een aanvraag indienen en zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor de uitvoer van hun initiatief. Samen met het ministerie van VROM/WWI

[ Bron: http://www.vrom.nl ]

 

Groenplan

Groenplan Rotterdam, Uitvoeringsprogramma 2005
 
 
Aan de Gemeenteraad.
 
Inleiding
Met het Groenplan, Uitvoeringsprogramma 2005 formuleert de gemeente Rotterdam haar groenstrategie. Belangrijkste aanleiding daarvoor is het werken aan een gevarieerde en aantrekkelijke stad om in te wonen, te werken en de vrije tijd te besteden. Het gaat daarbij zowel om een betere leefkwaliteit voor de bewoners van nu, als om een stad die nieuwe bewoners aantrekt. Een gevarieerde en aantrekkelijke stad betekent onder andere een goede en veilige woonomgeving, een compleet en gevarieerd aanbod van voorzieningen, goede fiets-, OV- en autofaciliteiten, een prettige en uitnodigende openbare ruimte en goede verbindingen met het buitengebied.
 
Tot op heden ontbrak het aan een duidelijke samenhangende stedelijke regie op de uitvoering van de diverse stedelijke groenprojecten. Daarnaast was er, zowel gemeentelijk als regionaal, geen duidelijk financieel kader en geen uitvoeringsprogramma. Omdat tegelijkertijd de uitvoering van veel groenprojecten stagneert, is er gevraagd om een concreet uitvoeringsprogramma, in het verlengde van het Uitvoeringsplan Stedelijke Projecten Rotterdam (USPR). Dit Groenplan Rotterdam voorziet daarin en heeft daarom de ondertitel Uitvoeringsprogramma 2005 gekregen.

a.   Kwantiteit en kwaliteit van het groen in Rotterdam;


b.   Koestering van het bestaande groen;
c.   Zorgvuldige omgang met waardevolle bomen in de stad;
d.   Koersbepaling voor deelgebieden en projecten;
e.   Aanscherping stedelijk groen;
f.   Verzoeken voor nieuwe projecten in het uitvoeringsprogramma 2005.

 

[ bron: http://www.bds.rotterdam.nl/content.jsp?objectid=136959 ]

 

Universiteit Utrecht

 boom-0003.jpg

hek (fotografie Rio Hollander).jpg
voetbalveld (fotografie Rio Hollander).jpg
Tegenover (fotografie Rio Hollander).jpg
Meeuw (fotografie Rio Hollander).jpg