"toch even in de gaten houden"!

Het is een al ouder artikel (2008). Maar onder onze medestanders van ProGroen blijft dit artikel toch hangen en komt men regelmatig met vragen naar ons hoe het ervoor staat betreffende onderstaande plannen. Het gaat ProGroen er niet om wie hier wil bouwen en welke bouw er zou moeten komen, - Wij willen GEEN ENKELE bouw! Wij willen voor onszelf en uiteraard voor onze achterban uitzoeken hoe het staat met deze plannen. Per slot van rekening is NS poort nu in gesprek met de Rotterdamse gemeente over de NS grond. Mocht de gemeente overgaan tot aankoop, dan doet men dit niet om het er jaren lang zomaar te laten liggen.

Plan voor 'Marokkaanse' buurt in Rotterdam

10.12.08 (bron: Binnenlands bestuur -Kluwer)

Een wijkje vol Marokkaanse riads in Rotterdam. Over 'acht á tien' jaar zou het zover moeten zijn, dan zou het project Le Riad moeten worden opgeleverd. Niet alleen de nieuwe Marokkaanse middenklasse maar ook autochtone Rotterdammers zouden interesse hebben in zo'n mediterrane buurt.

Sober
Het plan voor Le Riad komt van Abderrahman Hassani Idrissi en Abdel Salhi. Zij hebben eerder in Delfshaven een soortgelijk project ontwikkeld. Daar zijn een kleine honderd woningen in mediterrane stijl gebouwd: Le Medi. Ook in Rotterdam zou het om een buurtje van ongeveer honderd woningen gaan. Hier is gekozen voor 'riads': Marokkaanse woningen met een patio met zuilen, arcades en op het dak tuinen en terrassen. 'De buitenkant wordt sober, de binnenkant decoratief,' zegt Hassani.

 

Zorg
Voor de ontwikkeling van het project spreken de initiatiefnemers met Humanitas, dat al interesse heeft getoond. Mogelijk kan Le Riad worden ingepast in een groter nieuwbouwproject van de welzijns-, zorg- en wooninstelling. Ook woningcorporatie Woonbron kijkt met interesse naar de plannen.

Geen Marokkaanse enclave
De Rotterdamse politiek benadrukt op verschillende toonhoogte dat er geen 'Marokkaanse enclave' moet ontstaan. Henk Sonneveld van Leefbaar Rotterdam zit 'absoluut niet te wachten' op een buurt vol riads als die in de eerste plaats aantrekkelijk zullen zijn voor Marokkanen. 'Bij een bejaardenhuis voor een bevolkingsgroep kan ik me nog wat voorstellen, maar verder moet je niet voor een speciale groep bouwen,' zegt Sonneveld. De PvdA, waarvoor Abdel Salhi deelraadslid is, heeft volgens raadslid Metin Çelik juist een 'warm hart' voor multiculturele architectuur. Toch zou ook Çelik het project als mislukt beschouwen als het enkel zou worden bewoond door Rotterdammers met mediterrane achtergrond.

 

Middenklasse
De initiatiefnemers zijn zich zeer bewust van de 'politieke gevoeligheden' rond het project. Hassani benadrukt dat Le Midi een gemengde groep bewoners heeft: 'Een kwart heeft een mediterrane achtergrond, er is een enkele Surinamer en Antilliaan, en ongeveer driekwart is autochtoon.'  Concentratie van een etnische groep is niet aan de orde volgens Hassani. Wel wijst hij erop dat er een nieuwe middenklasse van Turken en Marokkanen ontstaat en dat het goed is om ook voor hen te bouwen.

 

Investeren
Het plan voor Le Midi voorziet ook in een 'Huis voor Culturen', een ontmoetingsruimte met onder meer ruimte voor debat. De Marokkaanse overheid is volgens Hassani in principe bereid om hierin te investeren. Leefbaar Rotterdam keurt dat resoluut af: 'Laat ze in hun eigen land investeren.' Volgens de PvdA is 'iedereen vrij' om te investeren, maar inhoudelijke invloed door Marokko vindt ook de PvdA onwenselijk.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Moskeespiegeling-0086.jpg

haan (fotografie Rio Hollander).jpg
voetbalveld (fotografie Rio Hollander).jpg
volkstuinen (fotografie Rio Hollander).jpg
fietspadeinde (fotografie Rio Hollander).jpg