Mededelingen

GEEN ACTIEVE WEBSITE

website niet meer actief


Deze website (www.geenbouwessenburgsingel.nl) van ProGroen

is geen actieve website meer.

Het zal alleen nog dienen als archief.

 

Ons doel is bereikt: het ESSENBURGPARK (RFCweg gebied in

Rotterdam). Ontwikkeling van het gebied: 2018.


PROGROEN

www.essenburgpark.nl

www.de-pluktuin.nl

 

 

 


 

INFO AVOND ONTWIKKELING ESSENBURGPARK

foto van Essenburgpark.
 

BOMEN PLANTEN IN HET ESSENBURGPARK

foto van Erik Wemmers.
 

KLUSDAGEN IN DE PLUKTUIN

klusdagen-pluktuin-voorjaar-2017
 

EEN GOED 2017

 

GEMAAL ("de muis") Essenburgsingel in gebruik genomen

GEMAAL ("de muis") Essenburgsingel vanaf vandaag (14-09-2016) in gebruik genomen. Wethouder Joost Eerdmans heeft het gemaal officieel geopend. Diverse bewoners (initiatieven) en Hoogheemraadschap zijn samen tot een uniek (apart) ontwerp gekomen. Een prachtige aanwinst voor de wijk en Rotterdam. Het gemaal zal er voor zorgen dat het water zo snel en goed als mogelijk bij enorme regenval en overloop van de Essenburgsingel weggepompt kan worden richting de Schie. Het is een stap in de goede richting. En o zo nodig in deze wijk om al het overtollige water af te kunnen voeren. Later zal in het Essenburgpark nog een water berging komen.

 

V5I5J5F JAAR DE PLUKTUIN

5 jaar kameleon logo

klik op het plaatje voor een vogelvlucht overzicht

 

ESSENBURGPARK SCHOONMAAKDAG

 

NLdoet dag 12 maart 2016

 

OPRUIMDAG ESSENBURGPARK

 

NLDOET DAG IN DE PLUKTUIN: 12 maart 2016 13 - 17 uur

Elk jaar doet de Pluktuin mee met NLdoet. Dit jaar is dit de eerste dag van de reeks klusdagen die voor de seizoensopening van de pluktuin gehouden worden. Zo houden wij de Pluktuin samen mooi en het is tevens erg gezellig. Op deze NLdoet dag pakken wij de aardbeihoek eens flink aan. U doet mee in eigen tijd en tempo!

 

NIEUWJAARS BIJEENKOMST

 

SUBSIDIE BIJDRAGE VAN CITYLAB010

Het Essenburgpark initiatief heeft van Citylab010 (https://www.citylab010.nl/) een grote bijdrage ontvangen uit het thema "buitenruimte". Dit geld zal gebruikt worden in de begin fase voor ontwikkeling, beheer en onderhoud van het Essenburgpark (RFC weg Rotterdam). Begin 2015 is het Essenburgpark plan (kunt u nalezen op de website van Citylab010) ingediend bij Citylab010 om in ieder geval een begin te kunnen maken met het ontwikkelen van het Essenburgpark in de praktijk na aankoop van de grond in 2016. Daar de initiatiefnemers (Progroen de Pluktuin, de Spoortuin en Ieders Tuin), met hulp van een ieder die graag mee wil doen met dit pracht initiatief, zelf de handen uit de mouwen willen steken in het park is een startbijdrage van groot belang. Hiermee kan niet alles worden uitgevoerd, maar het is voor het initiatief een ENORME opsteker! Wij danken alle commissieleden van Citylab010 voor het vertrouwen in het Essenburgpark initiatief en gaan samen voor een nog groener Rotterdam.

 

NIEUWE WEBSITE BUURT BESTUURT

BuurtBestuurt
 

KLUSDAGEN in de PLuktuin

Ze komen er weer aan: de klusdagen in de Pluktuin (RFC weg 190 Rotterdam). Startend op de NLdoetdag van het Oranje Fonds op 21 maart. Komt u meehelpen de PLuktuin er weer tip top uit te laten zien voor de opening van het nieuwe seizoen.

 

LOGO ESSENBURGPARK

Dit is het logo van het (hopelijk) toekomstige Essenburgpark te Rotterdam;

Foto: Dit is het logo van het (hopelijk) toekomstige Essenburgpark te Rotterdam;  Je kijkt op een plattegrond: met de opening naar het ( E) park en een weg.  De vorm is een ovaal die staat voor de markering op de kaart en de link die het park kan vormen.  ( hoe geef jij in een tekst een markering aan? Met een streep. Of je zet er een snelle cirkel omheen, die meestal een ovaal wordt)  De ovaal of elips vormt ook een doorlopend lint. Maar in het logo zie je een onderbreking, want het park maakt het groene lint rond, maar is niet een gesloten circuit.  De omgekeerde E is een referentie naar de naam, maar  kun je ook zien als parkeerhavens. De kronkel naar boven is de weg die is ontstaan. Het pad gaat naar boven maar vormt ook een bladachtige structuur. We hebben gekozen voor een staande ovaal: vanwege de
Je kijkt op een plattegrond: met de opening naar het ( E) park en een weg.
De vorm is een ovaal die staat voor de markering op de kaart en de link die het park kan vormen. 
( hoe geef jij in een tekst een markering aan? Met een streep. Of je zet er een snelle cirkel omheen, die meestal een ovaal wordt)

De ovaal of elips vormt ook een doorlopend lint.
Maar in het logo zie je een onderbreking, want het park maakt het groene lint rond, maar is niet een gesloten circuit.

De omgekeerde E is een referentie naar de naam, maar kun je ook zien als parkeerhavens.
De kronkel naar boven is de weg die is ontstaan.
Het pad gaat naar boven maar vormt ook een bladachtige structuur.
We hebben gekozen voor een staande ovaal: vanwege de "e", maar ook omdat dit een dynamische vorm is.

Je kijkt ook naar een steen, zoals bij Stonehenge en in Frankrijk, ze werden in de oudheid gebruikt om een belangrijke plaats te markeren.
Onze steen, of plattegrond is natuurlijk groen: we kunnen niet anders dan dit gebied groen invullen.

 

GEMAAL ESSENBURGSINGEL

Het ontwerp van het gemaal op de hoek Essenburgsingel/Beukelsweg is na veel wikken en wegen door commissieleden en buurtorganisaties Essenburgbuurt in Rotterdam eindelijk goedgekeurd. Met dank aan Hoogheemraadschap voor de tijd en inzet. Als u deze link (plaatje) aanklikt of overneemt kunt u alle stukken inzien


 

NATUURVRIENDELIJKE OEVERS ESSENBURGSINGEL

Na veel overleg met het Hoogheemraadschap en het verlenen van de vergunningen is de kogel door de kerk en komen er natuurvriendelijke oevers langs de kant van de Essenburgsingel (Rotterdam). Deze zullen aangelegd worden ter hoogte van de voetbalvelden van Jai Hind, de Pluktuin en de Spoortuin (GW Burgerplein). Voor het eind van 2014 zullen de oevers klaar zijn. Als u deze link op kaartje aanklikt of overneemt, kunt u de tekeningen bekijken


 

SAMEN AAN TAFEL

 

FILMAVOND

 

ESSENBURGPARK INITIATIEF

Op de site van het ESSENBURGPARK  kunt informatie vinden over dit ProGroen initiatief i.s.m. veel andere buurtinitiatieven en organisaties.

 

 

 

GROEN DICHTERBIJ: DE PLUKTUIN GENOMINEERD

---PERSBERICHT---

Amsterdam, 1 november 2013

Genomineerde Groen Dichterbij Icoonprojecten 2014 Zuid-Holland bekend

Groen Dichterbij maakt bekend welke 33 groene buurtprojecten genomineerd zijn voor de titel Groen Dichterbij Icoonproject 2014. Uiteindelijk ontvangt in iedere provincie één initiatief de titel, steun van een professioneel team en een financiële bijdrage van maximaal €20.000. In Zuid-Holland zijn drie projecten genomineerd.

Groen Dichterbij is opzoek gegaan naar succesvolle projecten die groen en sociaal zijn en die met hun kennis en uitstraling een voorbeeld zijn voor andere groene buurtprojecten. Uit alle aanmeldingen zijn in totaal 33 projecten genomineerd voor de titel Icoonproject 2014.

Op zaterdag 23 november tijdens het grote Groen Dichterbij Event in Amersfoort presenteren alle genomineerden hun project op een interactieve markt. Een vakjury onder leiding van Theo van Oosten, plaatsvervangend directeur Oranje Fonds, beslist welke projecten de titel Icoonproject 2014 mogen dragen.

Genomineerden in Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland zijn drie projecten genomineerd. Hotspothutspot (Rotterdam) combineert leegstand in de wijken Lombardijen en Schiebroek met stadslandbouw en pop-up buurtrestaurants. Buurtbewoners onderhouden de tuinen en re-integratiejongeren koken onder begeleiding de maaltijden. Tuin op de Pier (Rotterdam) is een buurttuin die is gerealiseerd door enthousiaste bewoners op een voorheen braakliggend stuk grond. Er wordt samen getuinierd, geoogst en met elkaar gegeten om de sociale cohesie in de buurt te bevorderen. Bij Pluktuin (Rotterdam) vormen 110 bomen een groene oase in de stad. Het is een plek waar buurtbewoners samen koken en eten. Daarnaast organiseren zij workshops, voorleesmiddagen en een jaarlijkse kerstmarkt. De projecten die genomineerd zijn vindt u op www.groendichterbij.nl/genomineerden2014.

Groen Dichterbij

Groen Dichterbij stimuleert bewoners van buurten of wijken om gezamenlijk aan de slag te gaan met het ‘vergroenen’ van hun omgeving. ‘Groen’ is hierbij het middel om de betrokkenheid en samenhang in de buurt te versterken. Dit doet Groen Dichterbij door het bevorderen van digitale uitwisseling, het organiseren van ontmoetingen voor groene buurtprojecten en door potentiële initiatiefnemers te stimuleren zelf aan de slag te gaan.

Groen Dichterbij is een initiatief van IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

 

FILM MORE THAN HONEY GAAT NIET DOOR

Aankomende zaterdagavond 21 sept. gaat de documentaire More than Honey niet door in de pluktuin. De temparatuur zal helaas niet echt aangenaam zijn. In oktober zullen wij de film More than Honey alnog op een binnen locatie vertonen. Datum en locatie volgen nog.
 

VERANDERING FILMS IN DE REEKS FILMAVONDEN!!!

Aankomende zaterdag 10 augustus 2013 staat de film more than honey op het programma (zomerprogramma). Daar deze film (Nederlands) helaas pas in september 2013 uitkomt, moeten wij gaan schuiven met films. aankomende zaterdag 10 augustus vertonen wij in de pluktuin (20.30 uur) de film ANTZ. 24 augustus: JAMES BOND SKYFALL EN 21 september more than honey. Filmavonden gaan alleen door als het weer goed is. Toegang gratis. De pluktuin RFC weg 190 Rotterdam
 

GOD SAVE THE GREEN

film over urban gardens in diverse landen/steden.
woensdag 10 juli - de pluktuin om 22 uur.
toegang gratis.
 

FILMAVOND

Zaterdag avond 6 juli -21 uur in de Pluktuin een prachtige Franse animatie film in de buitenlucht. Tussen de fruitboompjes. Toegang GRATIS.
 

ZOMERPROGRAMMA 2013 DE PLUKTUIN

ZOMERPROGRAMMA 2013 DE PLUKTUIN:
WORKSHOPS:

08-06-2013 vanaf 13 uur: Draak maken van gasbeton blokken
22-06-2013 vanaf 13 uur: Naambordjes maken voor div fruit in de pluktuin
06-07-2013 vanaf 13 uur: Roti maken (met name de roti plaat)
13-07-2013 vanaf 13 uur: Labyrint workshop
20-07-2013 vanaf 13 uur: Haken met plastic van plastic tassen (kussens maken)
03-08-2013 vanaf 13 uur: Appeltaart maken
10-08-2013 vanaf 13 uur: Introductie Point Zero Painting "durf te schilderen"
14-08-2013 vanaf 13 uur: Bloemschikken
17-08-2013 vanaf 13 uur: Fotograferen met je eigen camera " zie het anders"
21-09-2013 vanaf 13 uur: Chutney's, jams en siropen maken
05-10-2013 vanaf 13 uur: Falafel maken met diverse soorten erwten/linzen
26-10-2013 vanaf 13 uur: Halloween lampionnen maken - kinderen

U dient zich voor een workshop op te geven via facebook: progroen de pluktuin of Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . Kosten: 1,- pp. of meehelpen in de pluktuin.

FILMAVONDEN:

06-07-2013 vanaf 21 uur: "Illusionist" Franse animatie film
10-08-2013 vanaf 21 uur: "More than Honey" documantaire film over de bij
24-08-2013 vanaf 21 uur: ANTZ
21-09-2013 vanaf 21 uur: James Bond Skyfall

OVERIGE ACTIVITEITEN:

24-08-2013 vanaf 13 uur: High Tea:  neemt u ook iets lekkers mee?
31-08-2013 vanaf 13 uur: jamsessie (iedereen kan spontaan meespelen)
28-09-2013 vanaf 13 uur: Klassieke (live) muziek in de pluktuin
12-10-2013 vanaf 13 uur: Popmuziek in de pluktuin (liveband)
16-11-2013 vanaf 12 uur: KERSTMARKT met allerlei kerstlekkernijen en verkoop van zelfgemaakte artikilen (opbrengst voor de pluktuin).

Toegang filmavonden en overige activiteiten GRATIS.

GEZAMENLIJK ETEN IN DE PLUKTUIN:

Diverse keren gezamenlijk eten in de pluktuin met diverse keukens (Marokkaans, Surinaams, Nederlands/Duits). Bezoek voor eten in de pluktuin data regelmatig onze website of facebook site.

BIJ SLECHT WEER OF ANDERE OMSTANDIGHEDEN KUNNEN ACTIVITEITEN WORDEN AFGELAST! Op zaterdagen waarop geen workshops/activiteiten gehouden worden, is de pluktuin toegankelijk tussen 14 en 16 uur.
 

SEIZOEN 2013 DE PLUKTUIN

Op zaterdag 8 juni is er in de PLUKTUIN de seizoensopening 2013
Vanaf deze datum is de pluktuin elke zaterdagmiddag weer vrij toegankelijk tussen 14 en 16 uur voor een ieder die wil komen kijken, meehelpen of lekker genieten (tot de laatste zaterdag in oktober). Tijdens workshops en andere activiteiten is de pluktuin op andere data en tijden toegankelijk.
Kom langs op  8 juni vanaf 13.00
live muziek, roti's, bara's, presentatie zomerprogramma, kleine workshops, hapjes, drankjes


pluktuin_website_1
RFC weg 190 of met het pontje (Essenburgsingel) Rotterdam
 

Dag van de Stadslandbouw Publieksdag op 27 april

Op deze dag kunt u ook in de pluktuin (rfc weg Rotterdam) komen kijken wat je met een bewoners initiatief kan bereiken. Samen kom je tot grote dingen. Vanaf 12 uur bent u van harte welkom. Zie ook www.dagvandestadslandbouw.nl
 

KLUSDAGEN IN DE PLUKTUIN 2013

Op een aantal zaterdagen voor de seizoensopening van de Pluktuin (tweede zaterdag in juni) houden wij een klusdag om de tuin weer tip top in orde te krijgen om er in te kunnen genieten, workshops en activiteiten te kunnen houden. Helpt u mee? Aanvang van de klusdagen: 12 uur - 17 uur. Al kunt u maar een uurtje. U bent van harte welkom.

20 april

27 april

11 mei

25 mei

1 juni

 

 

Amsterdamse raadsleden bezoeken de Pluktuin

Op 8 februari hebben raadsleden uit Amsterdam een bezoek gebracht aan de Essenburgbuurt om meer inforamtie te krijgen over oa. buurt bestuurt. Na informatieve wandeling door onze buurt, kon en bezoek aan de pluktuin niet uitblijven. Met het pontje is iedereen overgevaren naar de pluktuin. Daar is uitleg gegeven over het ontstaan van de fruitboomgaard DE PLUKTUIN onder het genot van een hanpje en drankje.
 

KERSTBOOM OPTUIGEN IN DE PLUKTUIN

Het was weer reuze gezellig in de pluktuin op zaterdag 15 dec. 2012. Van opzoomeren een grote kerstboom gekregen die we hebben opgetuigd. Kerstwens ballen erin gehangen. Uiteraard lichtjes de boom in. Onder het genot van hapjes en drankjes hebben wij een toast uitgebracht op de samenwerking en hopen op een goed 2013. zie ook alle foto's op onze facebook site: progroen de pluktuin - onder fotoalbums
 

KERSTBOOM OPTUIGEN DE PLUKTUIN

kerstboom_optuigen_15_dec._2012
 

WINTERSLUITING PLUKTUIN

Zaterdag 27 oktober is de laatste zaterdag waarop u de pluktuin nog vrij toegankelijk kan bezoeken. Op deze zaterdag is er nog een workshop roti maken. Vanaf de tweede zaterdag in juni is de tuin weer elke zaterdag tussen 14 en 16 uur open. Bij diverse activiteiten in de winterperiode is de tuin uiteraard wel open - dit geldt ook op klusdagen (die ook af en toe in deze periode worden gedaan). Volg hiervoor deze website of onze facebooksite: progroen de pluktuin. gesloten
 

Burgemeester Aboutaleb in de PLUKTUIN

 Op dinsdag 4 september heeft burgemeester Aboutaleb een bezoek gebracht aan de Pluktuin. Dit samen met de stuurgroep Veilig. De groep heeft eerst een aantal andere lokaties bezocht en daarna werd de pluktuin verrast met een bezoek. Met het pontje kwam de burgemeester naar de tuin toe. Met veel interesse heeft hij aangehoord hoe de tuin is onstaan en vond het fantastisch dat in een relatief korte tijd (ruim een jaar) van niets iets is neergezet door inzet van bewoners/vrijwillligers. Hij wil in de toekomst zeker nog een keer terug komen tijdens een activiteit in de pluktuin. Door het drukke schema moest hij helaas na zo'n 15 minuten weer weg. Niet zonder legen handen, want hij heeft een schaal met groenten uit de pluktuin gekregen. Hij zou dit overhandigen aan zijn vrouw. Het was een geslaagd bezoek.

IMG_2360de burgemeester komt met het pontje

IMG_2365de dhr Aboutaleb krijgt informatie over de pluktuin

IMG_2368niet met lege handen naar huis; een schaal met groenten uit de pluktuin

 

klassiek in de pluktuin

Zaterdag 8 september vanaf 15 uur is er, in het kader van ons zomerprogramma, klassieke muziek in de pluktuin. Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Diverse musici zullen klassieke stukken spelen met verschillende instrumenten. Op deze wijze willen wij u in een bijzondere omgeving laten genieten en kinderen kennis laten maken met klassieke muziek. Wij gaan uit van goed weer,  zodat wij niet weer een evenement hoeven af te zeggen. U bent alleen welkom

klassiek_in_de_pluktuin

 

AFGELAST POPMUZIEK IN DE PLUKTUIN

Door slechte weersberichten (veel regen en harde wind) voor zaterdag 25 augustus, lijkt het ons verstandig om popmuziek in de pluktuin niet door te laten gaan. Op een latere datum hopen wij alsnog een popmuziekmiddag te kunnen houden.

 

 

Uw filmkeus voor de filmavond op 29 sept.

Geef AUB aan ons door welke film uw voorkeur heeft

filmkeuze_programma_2012

 

ZOMERPROGRAMMA DE PLUKTUIN

Wilt u zo vriendelijk zijn om u (bij interesse) aan te melden voor een workshop naar keuze via ons facebook adres: progroen de pluktuin of Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . Als u op het zomerprogramma klikt, krijgt u een filmpje met geluid te zien en horen. Voor de keuzefilms krijgt u later een programma te zien. U kunt dan uw voorkeur film aan ons doorgeven.

ZOMERPROGRAMMA_2012

 

KLEURRIJK FESTIVAL/START SEIZOEN DE PLUKTUIN

voorkant_9_juni

kramen met hapjes en informatie uit diverse landen,

live muziek, workshops, info stands, een groot terras, activiteiten voor kinderen,
springkussen etc.
 
Terrein (RFC weg) Jai Hind en ProGroen de Pluktuin
 
Bus 32 halte Allard Piersonstraat - Bus 38 halte Beukelsweg
Auto parkeren op het parkeer terrein Mevlanaplein
Kom liefst lopen of met de fiets!

 

 

de PLUKTUIN info 2012

klik op de afbeelding voor meer INFO over de pluktuin:

pluktuin_website_1

 

JAAR v.d. BIJ 2012

RMC_bijen

 

NL DOET - klussen/schoonmaakdag

Op zaterdag 17 maart van 11 uur tot 18 uur is er een klussendag/schoonmaakdag op de RFCweg Rotterdam en in de Pluktuin aan de RFCweg 190. In de pluktuin zullen wij allerlei klussen aanpakken die ervoor zorg dragen dat we het nieuwe seizoen vanaf juni  weer goed in kunnen gaan. We gaan fruitbomen planten, een prieel verplaatsen en in orde maken, schilderen, onkruid wieden, we gaan verder met het landwinningsproject in de tuin. Tevens willen wij samen met Buurt Bestuurt de RFCweg eens goed schoonmaken en nieuwe beplanting aanbrengen. Heeft u  een uurtje, halve dag of hele dag tijd, kom ons helpen. We starten in de Pluktuin met een toespraak/uitleg en koffie en thee. De gehele dag door zullen er voldoende versnapperingen zijn en na al het werk eten we gezamenlijk een hapje. Laten wij er samen een succes van maken. Onze buurt is ook uw buurt! Deze dag kan oa. worden georganiseerd door het oranje fond/NL DOET:

nl-doet-rozet-rgb

 

Boodschappen tassen afgeleverd

BBBS_boodschappentassen_006

Vanmorgen (dinsdag 24 januari) hebben Progroen leden de boodschappentassen met ingezamelde boodschappen overhandigd op het kantoor van BBBS. Afgelopen zaterdag hebben wij in de pluktuin (RFCweg) tijdens de nieuwsjaarsborrel erg veel levensmiddelen kunnen inzamelen, meegebracht door bezoekers aan de tuin. Dankzij opzoomeren hebben wij deze dag kunnen organiseren. Er zijn totaal 27 boodschappen tassen gevuld. Een deel is naar Buurt Bestuurt gegaan en een deel naar BBBS. Zij zorgen er voor dat alle boodschappentassen worden afgeleverd op de juiste adressen (mensen die dit heel goed kunnen gebruiken).

BBBS_boodschappentassen_005
 

BEDANKT!

Beste mensen,
 
               Wij willen met deze mail iedereen bedanken die gisteren (zaterdag 21 januari 2012) aanwezig waren om te borrelen, kennis te maken, te helpen en vooral om levensmiddelen te brengen voor Buurt Bestuurt en Big Brothers Big Sisters. Ondanks de af en toe felle buien is de inzameling een succes te noemen. Er zijn maar liefst 27 boodschappentassen gevuld!! Buurt Bestuurt heeft al een  deel  meegenomen. De aankomende week ontvangt BBBS de andere boodschappentassen. De levensmiddelen zullen zo snel mogelijk geschonken worden aan de mensen die dit nodig hebben. Foto's van deze dag staan op onze facebooksite.
 opzoomeren_21_jan._2012_014
 

BLOKHUT GEPLAATST

Vandaag, 9 november 2011, was het dan zover; de plaatsing van de blokhut (mogelijk gemaakt door de Delfhavense Duiten) in de Pluktuin aan de RFCweg. Vroeg in de morgen (7.30 uur) kwam het bedrijf, die de blokhut geleverd heeft, de blokhut niet alleen afleveren, maar ook plaatsen. Eerst nog wat moeite om de auto met aanhanger door het hek te krijgen - ging allemaal net. Maar uiteindelijk lukte dat toch en kon het uitladen beginnen van de grotendeels al vooraf in elkaar gezette delen op de juiste plaats neer te zetten. In de loop van de morgen kwamen er steeds meer mensen helpen en zo vorderde de bouw erg snel. Om 14.00 uur stond de hut er al. Helemaal af is het nog niet. Zo moet het nog in de beits worden gezet en hier en daar moet er nog wat gekit worden om het geheel enigszins waterdicht te krijgen. Als dat klaar is, kunnen we overgaan tot plaatsing van zonne-panelen, zodat we verlichting binnen en buiten kunnen aanleggen. In het voorjaar willen we dan nog op het dak een weidebloemen tapijt aanleggen.

blokhut_033

 

DELFHAVENSE DUITEN

logo_deelgemeente_delfshavenDe aanvraag voor DELFHAVENSE DUITEN is gehonoreerd door de deelgemeente. Een bedrag van 6315,= zal worden overgemaakt, zodat de opbouw van de pluktuin verder kan gaan om per 1 juni 2012 een bijna geheel ingerichte fruitboomgaard te realiseren. Wij zijn hier enorm blij mee, daar nu eigenlijk het gehele project zoals in de planning lag geheel door kan gaan. Door deze bijdrage kunnen wij de volgende zaken aanschaffen; een blokhut, keukengerei (kooktoestel, koelbox 12 volt op zonne-energie), tafels, stoelen, barbecue, podium en voor een heel jaar koffie, thee en limonade (dit is GRATIS voor een ieder die de tuin komt bezoeken of komt helpen in de tuin).
 

SLENTERROUTE langs DE PLUKTUIN

Op zaterdag 24 september komt de slenterroute (groene loper 010) langs de fruitboomgaard DE PLUKTUIN. U bent, ook als u niet meeloopt in de slenterroute, van harte welkom op deze zaterdag om eens een kijkje te komen nemen in de tuin. Op 1 juni 2012 hopen wij de fruitboomgaard open te kunnen stellen voor iedereen. Op dit moment zitten  we in de opbouwfase en daar komt nog heel wat bij kijken.

klik op het plaatje voor meer info.

route_Delsfhaven

 

 

 

LOGBOEK DE PLUKTUIN

28 mei 2011 (Tonny van Sommeren): eerste open zaterdagmiddag. Van 14 tot 16 uur vanwege de Dag van de Bouw (waarbij honderden mensen een kijkje namen in de pilotwoningen van de renovatie Essenburgsingelblokken) waar ik dwaalde van de ene naar de andere riantische woning, moest ik rennen naar de Pluktuin en had ik geen tijd meer om koffie/thee mee te nemen. Daar kwam gelijk buurvrouw Patricia aan, en samen hebben we de eerste zoete rode aardbeien geproefd die volop klaar hingen om geplukt te worden.
 
Het groene bouwwerk dat in t midden staat was omgewaaid, maar we hadden geen goed materiaal om het te verankeren als we het rechtop zouden zetten dus dat hebben we even zo gelaten. Water geven leek ons het belangrijkste dus dat hebben we een uur gedaan. Met buurvrouw Marieke en de dochter van Patricia. Alles heeft een volle gieter gehad, toen we bijna klaar waren begonnen de eerste druppels te vallen, zal je net zien. Regen is in de zomer toch niet voldoende om de zakken te voorzien van genoeg water, de opening is volgens mij te klein dus dat zullen we in de gaten moeten houden. Later kwamen buurvrouw Linda en buurman Hans D nog aan, en hebben we gezamenlijk het gevaarlijke werk van de olieblikken opensnijden geprobeerd onder de knie te krijgen. Dat leverde een flinke snijwond op, een EHBO-tasje op een vaste plek is wel erg nuttig!
 
Jammer dat de smeerwortelplanten eruit getrokken zijn, daar hadden vlinders, bijtjes en andere insecten op af kunnen komen volgens Linda, en die hebben we hard nodig in de tuin. Datzelfde geldt ook voor de brandnetels en andere bermplanten: liefst laten staan behalve waar het echt niet kan (bij het waterscheppunt bv)
 
We hebben geproost op een prima eerste dag met een lekker wijntje dat Patricia mee had genomen, al met al zijn er 8 mensen geweest, die elkaar nu bij naam kennen: Patricia, Marion, Marieke, HansD, Linda, Marieke2 en Tonny en de dochter van Patricia (helaas weet ik daar de naam niet van!)
 
Nodig:
Lijst met zaterdag-zitters zodat we onderling weten wie er is en bij verhindering anderen ingeschakeld kunnen worden (noodoplossingen)

Een rooster dat ingevuld kan worden op de zaterdag, liefst tot ver in de zomer omdat er in de vakantieperiode minder animo zal zijn maar wel veel water gegeven zal moeten worden

Een rek of kastje in het tuinhuisje, zodat we daar op kunnen ruimen en alles overzichtelijk een plek heeft (nu weet niemand wat er aanwezig is)

Een slotje oid voor tuinhuisje, dat samen met de heksleutel aan betrouwbare mensen gegeven wordt?

Logboek/rooster/map voor tips en suggesties hoe iets aan te pakken in huisje leggen

Papier, pennen, plakband in bakje in huisje

Ehbo-doosje met pleisters, noodverband, schaartje, jodium, gaasjes, noodtelefoonnummers op vaste plek

Spullen bedenken voor verankering groene bouwwerk, die aanschaffen of mee laten nemen (bv opgeladen boortol) zodat mensen aan de slag kunnen

Nog meer gieters en emmers, een groene gieter en gele emmer is te leen van buurvrouw Marieke, moet terug.

Iets van een vlonder om een waterscheppunt te maken, het wordt daar erg drassig.

 

LOGBOEK de pluktuin

Geachte lezers,

              vanaf heden komt er onder de rubriek mededelingen ook een apart logboek over ervaringen en wat er zoal gedaan is of nog moet worden gedaan in de pluktuin. Vanaf heden is de tuin voor een ieder toegankelijk om te helpen op bouwen en is het wel zo handig dat we weten wat er al gedaan is en er nog moet worden gedaan. Maar ook aanbevelingen kunnen erop geplaatst worden. We vragen degene die op zaterdagen tussen 14 en 16 uur sleuteldienst heeft ons via ons mailadres een kort verhaal te schrijven voor het logboek. Wel even de datum erbij.

 

 

info avond de pluktuin:

Op woensdag 27 april

20.00 - 22.00 uur

GEBOUW EDUCATIEVE TUIN Essenburgsingel

U bent van harte welkom.

 

GEEN NATUURPRIJS 2010 VOOR PROGROEN

Helaas is het alternatieve plan van ProGroen niet gekozen voor de natuurprijs 2010. Uit de 86 inzendingen zijn er 8 gekozen die hiervoor wel in aanmerking komen. Wij gaan niet bij de pakken neerzitten en doen mee met het plan - een fruitboomgaard - voor het betonnen terrein naast het JHR oefenterrein tussen de Essenburgsingel en de RFC-weg onder de naam "de Pluktuin", welke wij indienen bij "ROTTERDAM IDEE". Binnenkort zult u dit plan kunnen bekijken op onze website (rubriek de pluktuin essenburgs/RFC-weg) en in de media.
 

AANMELDING NATUURPRIJS 2010

ProGroen heeft zich opgegeven voor de "NATUURPRIJS 2010" van het Nationaal Groenfonds. Wij zouden hiermee meer bekendheid kunnen vergaren en eventueel een prijs winnen die ten goede komt aan het alternatief plan aan de Essenburgsingel/RFC weg.

Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2010 gericht op de toekomst
Vanaf woensdag 9 juni 2010 kunnen particulieren, stichtingen, studenten, verenigingen, overheden en bedrijven zich weer inschrijven voor de Nationaal Groenfonds Natuurprijs. Het thema in 2010 is ‘Future proof’. Voor deze editie van de Natuurprijs is het aantal prijzen fors uitgebreid. Genomineerde projecten maken kans op de hoofdprijs van € 5.000,00 de tweede prijs van € 3.000,00 de derde prijs van € 2.000,00 en/of de Publieksprijs, Aanmoedigingsprijs en Studentenprijs van ieder € 1.000,00. De inschrijftermijn eindigt op 12 september 2010.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dit jaar is Nationaal Groenfonds op zoek naar Nederlandse natuurprojecten die zich op een of andere wijze met de jeugd, toekomst en/of toekomstvisie bezig houden. Hoe ziet de natuur in Nederland er over 50 jaar uit? Welke inzichten van nu zijn belangrijk voor onze kinderen en kleinkinderen in 2060? Heeft de klimaatverandering invloed en hoe passen we ons land en dus ook onze natuur en ons landschap hierop aan? Hoe kunnen we met natuurontwikkelingen van nu inspelen op deze en toekomstige veranderingen?

Visie op de toekomst
De inzendingen mogen al gestarte projecten zijn, maar ook concepten die momenteel op de tekentafel liggen en waarvoor nog steun gevonden moet worden. Het Groenfonds wil visionairs binnen de natuurwereld een platform bieden zich te presenteren en mee te dingen naar een van de prijzen die op 25 november 2010 worden uitgereikt tijden de Kennisdag Samen voor Natuur.

Natuurbeheerders, vrijwilligers, opleiders en studenten, bedrijven en overheden kunnen zich inschrijven voor de Natuurprijs 2010. Projecten, groot of klein, professioneel of particulier, concreet of in concept kunnen uiterlijk tot en met 12 september 2010 worden ingezonden.

Te denken valt onder andere aan projecten en in het bijzonder vernieuwende concepten met een toekomstvisie op natuur en landschap:

• Nieuwe manieren om natuur en landschap te creëren en te beheren
• Ideeën om mensen ook in de toekomst bij natuur en landschap te betrekken
• Nieuwe inzichten om natuur en landschap te financieren
• Manieren om nieuwe natuur en landschap binnen stedelijke gebieden te krijgen en    te behouden
• Verrassende oplossingen voor problemen binnen de natuurwereld

nationaal_natuurprijs_logo_2010                     

Nationaal Groenfonds
Nationaal Groenfonds stimuleert met de Natuurprijs vernieuwende concepten, initiatiefnemers en investeerders in natuur en landschap. Het Groenfonds organiseert de Natuurprijs voor het vierde achtereenvolgende jaar.

Genomineerden
De projecten die genomineerd worden voor de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2010 komen ruim onder de aandacht, zowel lokaal als landelijk. Ook krijgen zij de kans zich te presenteren aan de honderden bezoekers van de Kennisdag ‘Samen voor Natuur’ op 25 november. De deskundige jury kiest uit de genomineerden de uiteindelijke winnaar van de Natuurprijs 2010. De winnaars worden tijdens de Kennisdag bekend gemaakt.

Winnaars in 2009
Het thema Contact! werd in 2009 volgens de jury door Parknatuur.nl het beste verbeeld. Parknatuur.nl is een huis-aan-huis nieuwsbrief waarmee bewoners rond en bezoekers van het stadspark Transwijk in Utrecht kennis over natuur en nuttige informatie met betrekking tot het park kunnen delen. Mireille de Heer van communicatiebureau De Heer & Co is dit initiatief gestart en wil bewoners van andere parken binnen en buiten Utrecht laten delen in haar kennis en ervaring. De tweede prijs ging naar Natuurgolfbaan Gaasterland. De derde prijs was voor Behoud en verbetering woon- en leefomgeving Zeijen. De Aanmoedingsprijs was voor De Nieuwe Wildernis en de Publieksprijs werd uitgereikt aan Natuurlijk contact met het Curringherveld. Filmpjes over alle genomineerde projecten zijn te zien op de site van Nationaal Groenfonds.
 
Samen voor Natuur 2010
De Nationaal Natuurprijs 2010 en overige prijzen worden uitgereikt tijdens de Kennisdag ‘Samen voor Natuur’, die op 25 november 2010 gehouden wordt op de Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp. Ook bij ‘Samen voor Natuur’ staan jeugd en visie op de toekomst dit jaar centraal.                          

 

 

voetbalvereniging JHR

2F4YH4CALMYAFZCA2JYHVZCA5WNU00CASB6M0ICAUA93FKCAS9UAHBCALZLOXGCAQ1TEWFCAAENUU9CA7PA9TBCA2ZZN8ZCAQ1NA2UCAK5HDYBCAP8UHK1CA79OYCDCABSVNS9CAMGN0YVCAHCDFDH Donderdagavond 11 februari hebben JHR en Progroen in de kantine van JHR om de tafel gezeten om te praten over steun en samenwerking tussen ProGroen en JHR. JHR en ProGroen willen beiden geen bouw in dit gebied. Wij hebben JHR steun en samenwerking gevraagd omtrent het ProGroen plan voor dit gebied, die na realisatie een verrijking is voor alle bewoners van deze wijk. Nu is JHR de enige partij die echt actief is in dit groene stuk, maar nog aantrekkelijk en een verbetering zou zijn als dit voor alle bewoners toegankelijk wordt. Een gebied waarin men zowel met sport, recreatie en actief samen werken bezig kan zijn. ProGroen staat er voor om haar plan zo duurzaam mogelijk en met opwekking van energie door zon en wind zelf voorzienend te zijn. Gisteren bleek uit het gesprek met JHR dat het bestuur van de club al eens heeft overwogen ook over te gaan op bijv. zonenergie. Hieruit blijkt samenwerking een pre, daar wij dit mee kunnen nemen in de uiteindelijke uitvoering van het Progroen plan. Het is toch fantastisch als we JHR , als het gaat om duurzaam bezig zijn, erin kunnen betrekken. En op deze wijze kunnen wij ook gaan samenwerken betreffende het verbeteren van de kantine/het clubhuis van JHR. Ook nu hebben we afgesproken, net als met alle andere organisaties die ons steunen en waarmee wij samenwerken, dat we na het uitbrengen van het Alterra rapport in het najaar wederom met alle organisaties om de tafel gaan zitten om samen invulling te geven aan dit project.
 

PROGROEN partner van WIJKALLIANTIE

WijkAlliantie

WijkAlliantie

WijkAlliantie is een onafhankelijk landelijk netwerk van praktische mensen, actief in vele maatschappelijke (buurt)initiatieven: van drugsprotest tot festival, van interculturele dialoog tot buurtvoetbaltoernooi. WijkAlliantie verenigt en steunt creatieve, sociaal ondernemende mensen die zélf en met elkaar werken aan een veilige en prettige leefomgeving. WijkAlliantie is voortgekomen uit “De Wijk is van ons Allemaal”, sinds 1997 de officiële naam van de stichting.

Landelijke kruisbestuiving

Vele burgers en bevolkingsgroepen bundelen hun talenten in eigen sociale initiatieven. WijkAlliantie maakt een kruisbestuiving tussen al deze initiatieven mogelijk. Digitaal, maar vooral ook persoonlijk tijdens de Wijkbeurs, wijk/werkbezoeken en workshops. Een voorbeeld: Maimoena uit Nijmegen zoekt een expert in anti-drugsacties, de WijkAlliantie koppelt haar aan Wesley uit Doesburg, die al twee keer zo’n actie opgezet heeft.

Partners van de WijkAlliantie

De ruggegraat van WijkAlliantie zijn haar actieve partners, originele en bevlogen denkers en doeners, die met hun initiatieven aanhaken bij een landelijke beweging. In de WijkAlliantie geven én krijgen zij ideeën, helpende handen, contacten, materialen, publiciteit, strategische tips en véél energie om hun ‘kei’ aan de samenleving bij te dragen.

Meedoen aan een landelijke beweging

Individuele burgers, maar óók het MKB, multinationals, non-profit organisaties en (lokale) overheden maken een belangrijk deel uit van het netwerk van partners van de WijkAlliantie. De stichting financiert haar ideële werk met bijdragen van fondsen, sponsors en donateurs. Sponsoring kan bestaan uit een financiële bijdrage of uit het beschikbaar stellen van kennis, ervaring en menskracht. Bedrijven kunnen zowel landelijke acties van de WijkAlliantie steunen als concreet meewerken in de buurten, zoals door inzet van medewerkers van lokale vestigingen.

WijkAlliantie werkt aan een opwaartse samenleving

 

© WijkAlliantie

 

TOESTEMMING VOGELHUISJES PROJECT!

ProGroen heeft naar aanleiding van een vergunning/toestemming aanvraag (zie ook rubriek nieuws) om 40 vogelhuisjes te plaatsen in het gebied RFC weg - Essenburgsingel op 10 april 2009 van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven toestemming gekregen.

Het is de bedoeling dat de 40 vogelhuisjes worden gemaakt door met name de kinderen in deze buurt. Later zullen wij gezamelijk met de buurtbewoners de huisjes volgens de regels van Vogelbescherming Nederland en de afdeling groen van Gemeentewerken ophangen. Het is NIET de bedoeling dat u zelf vogelhuisjes gaat ophangen! De vogelhuisjes komen te hangen aan bomen op de RFC weg, de Essenburgsingel vanaf de Beukelsweg tot aan de Diergaardetunnel - aan de bomen langs de singel/parkeerplaatsen en het gebied hiertussen. Wij hopen op deze manier een grotere diversiteit aan vogels te trekken en kunnen wij als bewoners van dichtbij de nestontwikkelingen/activiteiten volgen.

Een ieder die op onze maillist staat ontvangt later een mail waarin wij u en uw kinderen oproepen huisjes te gaan maken. U ontvangt dan een beschrijving hoe u de huisjes moet maken, waaraan de huisjes moeten voldoen en wanneer de vogelhuisjes ingeleverd moeten worden. ProGroen zorgt voor het hout! Daarna nodigen wij u uit om gezamenlijk de huisjes te plaatsen. We maken er dan weer een leuke dag van!

 

 

 

ProGroen bedankt de volgende personen;

Jose Haen en Hans van Breugel voor het mogelijk maken van deze prachtige website.

Rio Hollander ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken ) voor de foto's die zij heeft gemaakt en worden gebruikt voor de layout van deze website.

Rob Van Veen voor het logo ontwerp van ProGroen.

Xaviera Althena voor alle moeite die zij voor ProGroen doet.

 Voetbalveld-0071.jpg

hek (fotografie Rio Hollander).jpg
Essenburgsingel (fotografie Rio Hollander).jpg
volkstuinen (fotografie Rio Hollander).jpg
Meeuw (fotografie Rio Hollander).jpg