Monument RFC weg

boek de Baan - station Beukelsdijk

 

Station Beukelsdijk BESCHERMD

fotos_station_beukelsdijk het uit 1894 stammende station Beukelsdijk (RFC weg)

Heeft u wel eens  gehoord van station Beukelsdijk of stopplaats Beukelsdijk, gebouwd in 1894 en nog steeds “onder ons”,   van de hand van Margadant . De enige architect die nergens vermeld wordt om dat hij in dienst was van de NS. Margadant heeft meerdere markante NS gebouwen op zijn naam staan waaronder het station van Haarlem.  ProGroen heeft voor dit prachtige pand een aanvraag ingediend bij de gemeente om deze op de lijst van beschermde gebouwen te krijgen. Het pand is gebouwd op een gemetselde fundering waarop eiken balken van 30cm in het vierkant rusten. Hier bovenop zijn de staanders gesitueerd welke een soort houtskeletbouw vormt met het geheel. Al het hout boven het maaiveld zowel het geraamte als de vloeren en de buitenbetimmering is gemaakt van Amerikaans grenen (het zgn.  Orion Pine) . De vloeren en de buitenbekleding zijn 4,5 cm dik. Het is ongelofelijk maar de tand destijds heeft er geen vat op gehad in al die jaren.

beschermd_monument_Rio_foto 

Leden van Progroen zijn al ruime tijd bezig geweest om de oude stationgebouwen Beukelsdijk (1894) op de gemeentelijke lijst geplaatst te krijgen. Wel vandaag, 9 maart 2012,  is het dan zover: Het is gelukt!! Deze gebouwen hebben nu een gemeentelijke bescherming.  Nu op naar de volgende stap - landelijke rijks status. Dit zal moeilijker worden daar gebouwen van voor een bepaalde datum niet meer in aanmerking komen.  Maar Progroen zou Progroen niet zijn om verder te gaan. Komt u naar de pluktuin, dan ziet u enkele gebouwen aan uw linkerzijde aan de RFCweg.

 

B en W bericht 2011-23 collegevergadering van 28 juni 2011 station gebouwen RFC weg

Schermafbeelding_2011-07-_kopie
 

bestektekening station Beukelsdijk (RFC-weg)

beukelsdijk_station_bestek_kaart
 

NOG EVEN GEDULD.........

In deze rubriek zult u binnenkort leuke verhalen en veel foto's aantreffen van het stationgebouw en bijgebouwen uit 1894 aan de RFC weg. Op dit moment loopt er een aanvraag om deze gebouwen geplaatst te krijgen op de gemeentelijke monumentenlijst. Staan de gebouwen eenmaal op de lijst, dan gaan wij direct verder met de Rijksmonumenten aanvraag.

Hier alvast een prachtige foto van het stationsgebouw

fotos_station_beukelsdijk

 

 blik-0071.jpg

drie_ballen (fotografie Rio Hollander).jpg
schaap (fotografie Rio Hollander).jpg
Moskee_in_avondlicht (fotografie Rio Hollander).jpg
eend (fotografie Rio Hollander).jpg